logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

03 jun 2015

Star

LEAN & GREEN Award

18 apr 2012

LEAN & GREEN Deelnemer

21 mei 2015

Over Gispen B.V.

Over Gispen International BV

Gispen staat bekend om het inrichten van ruimten. Als ontwerper, producent en leverancier creëert Gispen optimale omgevingen die een positieve invloed hebben op mensen. Gispen werkt daarbij vanuit de overtuiging dat goed ontworpen producten en slim ingerichte ruimten inspirerend en motiverend werken. De kernwaarden Duurzaam, Innovatie, Inspiratie en Design vormen daarbij al bijna 100 jaar het uitgangspunt. Een intensieve samenwerking met nationale en internationale ontwerpers, klanten, partners en leveranciers draagt in belangrijke mate bij aan de ontwikkeling en realisatie van innovatieve en duurzame oplossingen voor werk-, leer-, zorg- en woonomgevingen waarin mensen het beste tot hun recht komen. Gispen Group De Gispen Group is met een omzet van € 62 miljoen de op één na grootste kantoorinrichter van Nederland. Gispen heeft 6 (verkoop)vestigingen in Nederland en België.

Gispen International BV heeft op 26 maart 2015 tevens de Award van het Lean and Green Personal Mobility programma gewonnen.

Kijk voor meer informatie op www.gispen.nl

 

“Maatschappelijk verantwoord ondernemen ligt verankerd in de kernwaarden en de missie van Gispen: A better life at work. ‘Wij zijn er van overtuigd dat streven naar duurzaamheid, één van onze kernwaarden, vanuit maatschappelijke betrokkenheid een continu proces is’, aldus Peter Veer, algemeen directeur van Gispen. ‘Je moet blijven streven, de lat telkens hoger leggen, in alles wat je doet. Dat is wat wij verstaan onder innovatie. Het is een uitdaging die past bij de identiteit van onze onderneming.”

Waarom Lean & Green?

Sander Birkhoff, Supply chain manager van Gispen International

“Lean and Green maakt groene keten mogelijk”

Wat betekent duurzaamheid voor jou persoonlijk?
Als vader van drie kinderen ben ik me ervan bewust dat het belangrijk is om te doen wat je kunt om de planeet beter te maken. Zelf rijd ik daarom elektrisch, en leg ik mijn kinderen uit waarom windenergie belangrijk is. Ik denk weleens: wie had dat ooit gedacht, dat horizonvervuiling nog eens een thema zou worden? En toch is dat zo, dankzij de bewustwording in de afgelopen jaren.

Wat betekent duurzaamheid voor Gispen?
Duurzaamheid gaat veel verder dan CO2-reductie; het gaat over goede producten die langer meegaan. Onze wereld is voor een heel groot deel nog lineair ingericht. Een transitie naar een circulaire economie is noodzakelijk, als we duurzaam willen bijdragen aan het leven op aarde. Als meubelontwerper, -producent en -leverancier vindt Gispen het belangrijk om producten te ontwikkelen die zich goed laten hergebruiken.

Kun je een voorbeeld geven van zo’n circulair product?
Om onze circulaire principes uit te dragen aan onze klanten, biedt Gispen ‘design-on-demand’ aan. Zo hebben we in opdracht van Prorail onlangs hun oude meubilair een nieuw jasje gegeven. We hebben de zaag gezet in grote cockpitwerkbladen, die in deze tijd niet meer nodig zijn, en de frames hebben we ingekort. Uiteindelijk willen we duurzaam gebruik waardevoller maken dan eigendom. Waar mogelijk zijn onze producten aan het eind van de gebruiksduur eenvoudig uit elkaar te halen en kunnen materiaalstromen eenvoudig worden gescheiden.

Gispen heeft niet alleen de Lean and Green Personal Mobility Award gewonnen, maar ook de Logistics Star. Wat betekent Lean and Green voor Gispen?
Lean and Green voegt waarde toe aan ons bedrijf, omdat het ons onderscheidt op het gebied van duurzaamheid. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld richting klanten die een duurzaam inkoopbeleid voeren. Wij willen laten zien dat we serieus bezig zijn met duurzaamheid op elk terrein. Met Lean and Green kan dat op het gebied van personenmobiliteit en logistiek.

Hoe heeft Gispen de Lean and Green Star behaald?
In het plan van aanpak dat Gispen destijds ontwikkelde, werd de gehele eigen distributieketen, tot en met de eindmontage van meubels bij de klant, onder de loep genomen. Het aantal aanrijmomenten werd fors gereduceerd. We hebben de routes slimmer ingeroosterd en het aantal vrachtauto’s én servicebussen verminderd. Dankzij bijscholing van logistieke medewerkers konden we ook het aantal ritten terugschroeven. Ook werden de vrachtauto’s van de huisvervoerder voorzien van schonere motortechnologie. Tot slot zag Gispen kans het assemblageproces uit te voeren op locatie, of zogenaamde pop-up factories in de buurt van de locatie.

Als je denkt aan duurzame mobiliteit/logistiek, wat is dan je ideaalbeeld?
Kostenbesparing en CO2-reductie gaan hand in hand, dat is wat Lean and Green ons leert. Maar op weg naar zero-emissie zullen we op een gegeven moment toch een grens tegenkomen. Het is nu eenmaal lastig om in de vervoerssector een doorbraak te realiseren voor nieuwe technologische ontwikkelingen, zoals aardgas, waterstof of elektrisch. Tegelijkertijd denk ik dat er wel veel mogelijk is als je kijkt naar andere manieren van transport, overslag en nieuwe partnerships.

Terugkijkend op het proces van Award naar Star: is het je mee- of tegengevallen om uw doelstelling te behalen?
Het ging vanzelf. Wat je daarvoor nodig hebt is niet alleen een goed plan van aanpak waar iedereen achter staat, maar ook flexibiliteit. Want als linksom slimmer is dan rechtsom, dan ga je gewoon linksom. Het enige wat een beetje tegenviel was de registratie van de data. Het helpt misschien om de monitoring voor Lean and Green te integreren in je ISO-certificeringstraject, als vast onderdeel van Finance & Control.

Hoe gaat Gispen verder met duurzame mobiliteit en wat kan Lean and Green daarbij betekenen?
Spiegelen en sparren binnen het Lean and Green netwerk is belangrijk om vooruit te komen. Als je zelf al hebt gedaan wat je kunt om te verduurzamen, moet je breder kijken voor de volgende stip aan de horizon. Hoe groter de groep, hoe groter de slagkracht. Lean and Green maakt ketenverantwoording mogelijk. Daarmee bedoel ik dat elke schakel van de keten, van het (her)winnen van grondstoffen tot en met de inzameling van (gebruikte) producten voor een nieuwe release, verantwoordelijkheid neemt voor het minimaliseren van milieubelasting en het maximaliseren van menselijk welzijn.