1e Star Zwaluw Logistiek: “Wij staan nooit stil”

Het openen van een groot warehouse in Rotterdam, het plaatsen van LED-verlichting, zonnepanelen, reorganisaties in de warehouses: de Zwaluw Logistiek maakt grote stappen op het gebied van verduurzaming. In april 2023 werden ze deelnemer aan het Lean & Green programma om hun CO2-uitstoot in kaart te brengen. “Wij staan nooit stil,” aldus Erica van der Ham. En dat is te merken: de Zwaluw Logistiek behaalt hun 1e Lean & Green Star. We spraken Erica van der Ham over de prestatie, getroffen maatregelen en toekomstplannen.

 

Over de Zwaluw Logistiek

De Zwaluw is een logistiek dienstverlener, opgericht in 1948. De dienstverlener is gevestigd in Oosterblokker, Maasvlakte Rotterdam en Echt. De Zwaluw Logistiek heeft 100 trekker- en koelwagens en een warehousecapaciteit van 150.000+ pallets. De Zwaluw Logistiek biedt een compleet pakket aan logistieke diensten voor hun klanten waarbij ze een door-to-door service leveren van één colli tot aan volle vrachtwagens op nationaal- en internationaal niveau. De diensten van de Zwaluw Logistiek bestaan uit wegtransport, zee- en luchtvracht, intermodaal vervoer, containertransport, grootschalig opslag, warehousing en het verzorgen van douaneformaliteiten. Door groei en veranderende klantbehoeften heeft de Zwaluw uitgebreid door grotere en modernere logistieke DC’s door Nederland te openen. Erica van der Ham: “Wij zijn altijd bezig de wensen en groei van onze klanten te faciliteren. Hiervoor investeren we jaarlijks in onze werknemers, opslaglocaties, vloot, intern transport materiaal en IT-oplossingen. De wensen van onze klanten staan centraal in onze bedrijfsvoering. Wij staan nooit stil.”

 

Duurzaamheid binnen de Zwaluw Logistiek

“Wij nemen onze verantwoordelijkheid in de duurzaamheidsuitdagingen zeer serieus. Hiervoor hebben wij een lange termijn planning opgesteld waarin onze doelstellingen tot 2030 uiteen zijn gezet,” aldus Erica. De Zwaluw Logistiek bekijkt de logistieke stromen op een wijze waarbij slimmere routes gerealiseerd worden en zo CO2-uitstoot geminimaliseerd kan worden. Erica: “Verder investeren wij zoveel mogelijk in duurzame materialen voor de uitvoering van onze werkzaamheden.”

 

Getroffen maatregelen

De Zwaluw Logistiek heeft meerdere maatregelen getroffen om de 1e Lean & Green Star te behalen, te noemen:

  • Het openen van een (XXL) warehouse in Rotterdam, Maasvlakte. Hierdoor zijn de gereden kilometers van het containertransport fors vermindert (aangezien de containers in voorgaande jaren altijd richting Oosterblokker of Echt moesten rijden);
  • Het plaatsen van LED-verlichting in het bedrijfspand in Rotterdam;
  • Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van de warehouses;
  • Het reorganiseren van de Warehouses door Nederland (producten van klanten op één locatie plaatsen);
  • Het consolideren van producten naar de eindbestemming.

 

Het Lean & Green traject

De Zwaluw Logistiek werd op 17 april 2023 deelnemer aan het Lean & Green programma. “Wij wilden onze CO2-uitstoot altijd al in kaart brengen en dit leek ons het juiste moment omdat dit onderwerp steeds interessanter en dichterbij kwam,” aldus Erica. De Zwaluw had te kampen met een aantal specifieke uitdagingen tijdens het traject. Erica: “Onze uitdaging waren de gegevens met betrekking tot gewicht en afstanden. Wij konden (nog) geen gewicht en afstand (kilometers) registreren op onze zendingen. Binnenkort gaan wij over op een nieuw TMS-systeem waar wij dit wel kunnen gaan registeren. We hopen dat we dan grote stappen kunnen maken met onze data kwaliteit.”

Naast het verbeteren van de datakwaliteit wil de Zwaluw Logistiek ook bewustwording overbrengen bij hun werknemers en klanten. Erica: “Maar ook willen we onze transportplanning optimaliseren en onze chauffeurs trainen. We streven ernaar om zo spoedig mogelijk uit te breiden in Lean & Green Stars.”

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Erica van der Ham: “Zorg er voor dat je je data goed in zicht krijgt (kilometers, gewicht etc.). Zodra je dit in zicht hebt, kun je kijken waar de veranderingen het meest nodig zijn.”

Wytze Feenstra (Logistics Engineer de Zwaluw Logistiek), Minne Jansen (Projectmanager Lean & Green), Ferry Bakker (Operationeel Manager de Zwaluw Logistiek)