2e Star Van der Most: “Het is onze uitdaging om zeecontainervervoer zo efficiënt en milieu vriendelijk te doen, maar om verdere besparingen mogelijk te maken hebben wij onze klant nodig”

Al ruim 10 jaar is Van der Most deelnemer van het Lean & Green programma. Het transportbedrijf heeft niet alleen fors geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen, maar zoekt ook actief samenwerking met andere partijen op in de keten en heeft veel aandacht voor de bewustwording bij collega’s. Door hun doorzettingsvermogen en volle commitment in voortdurende optimalisatie, is hun een welverdiende 2e Lean & Green Star een feit!

 

Over Van der Most B.V.

Van der Most is een professioneel familiebedrijf gespecialiseerd in het vervoer over de weg van deep-sea zeecontainers (import en export) naar allerlei bestemmingen vanuit en naar de Rotterdamse haven. Het werkgebied is met name Nederland en omringende landen.
In opdracht van hun klanten (logistiek dienstverleners, expediteurs en rederijen) verzorgen zij het wegtransport van alle typen zeecontainers (behalve tankcontainers). Van der Most beschikt over een groot eigen wagenpark en heeft een eigen depot waar de mogelijkheid bestaat om zeecontainers tijdelijk op te slaan en over te slaan.

 

Duurzaamheid bij Van der Most

Van der Most is meer dan 10 jaar geleden in contact gekomen met Lean & Green. Eerst via het samenwerkingsverband TruckLoadMatch, waarvan Van der Most een van de grondleggers van was. Kort daarna heeft Van der Most Transport zelf als eerste zeecontainervervoerder de Lean & Green award behaald. In de jaren daarna en nu nog steeds is brandstofbesparing, CO2 reductie en verduurzaming een constant aandachtspunt in het bedrijf.

Gertjan van der Most, directeur en eigenaar Van der Most Transport: “Van der Most is deelnemer van Lean & Green om zichtbaar te maken dat wij de onderliggende doelstellingen van Lean & Green eveneens nastreven en hier altijd mee bezig zijn. Als transportbedrijf verzorgen wij de uitvoering van de zeecontainer transporten voor onze klanten. Het is onze uitdaging om dit zo efficiënt en milieu vriendelijk te doen. Onze specifieke uitdaging is dat wij onze klant nodig hebben om verdere besparingen mogelijk te maken bijvoorbeeld door grootschaliger gebruik van HV100, de inzet van alternatieve brandstoffen en bij de energietransitie.”

 

Het Lean & Green traject

Voor het behalen van de (2e) Star heeft Van der Most samen met Lean & Green maatregelen in 2012 vastgesteld, die ze in de 10 jaren daarna continue uitgevoerd, voortgezet en verder geoptimaliseerd hebben. Bewustwording, training en medewerking van medewerkers was en is hiervoor een essentieel onderdeel. Daarnaast heeft het bedrijf geïnvesteerd in verduurzaming van de vestiging (zonnepanelen, wasstraat met regenwater, warmtepomp etc.) en bieden hun klanten aan om HV100 te gebruiken voor hun transporten. Tot slot hebben ze voor de tweede Star veel data aangeleverd (via Bigmile) en heeft een accountant onze data en cijfers gecontroleerd en op juistheid beoordeeld.

 

De toekomst

Wat betreft de toekomstplannen kijkt Van der Most B.V. met name hoe ze aan onze specifieke uitdagingen invulling kunnen gaan geven. Gertjan van der Most: “Wij houden onze ogen en oren open voor nieuwe ontwikkelingen en vormen van samenwerking met leveranciers, collega’s en ketenpartners.”

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Gertjan van der Most: “Onze beste tip om te verduurzamen is: kijk naar wat er wel mogelijk is en durf hierin te investeren, niet eenmalig maar voortdurend want de ontwikkelingen gaan door. Blijf met dit onderwerp bezig en betrek zoveel mensen in je bedrijf hierbij. Energie besparen kost energie maar levert uiteindelijk meer op dan het kost.”

Ook starten met verduurzamen?

Ontdek hier alle verhalen van andere deelnemers;

Geef je op voor een kennissessie of event;

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.