2e Star A2B-online: ‘Duurzaamheid: een verantwoordelijkheid om met trots te dragen’

Duurzaamheid krijgt de laatste tijd steeds meer aandacht bij A2B-online, de logistieke dienstverlener die zich toelegt op het leveren van professionele en flexibele trailer- en containerdiensten. In december 2022 werd A2B-online deelnemer van het Lean & Green programma. Sinds de afgelopen jaren ziet A2B-online duurzaamheid als integraal onderdeel van haar bedrijfsvoering. Met als resultaat: een tweede Lean & Green Star! We spraken Leon Pronk (Business Analyst, A2B-online) over de organisatie, de duurzame reis, de genomen maatregelen en de toekomst.

Over A2B-online

Sinds de oprichting in 2006 werkt A2B-online aan het uitbouwen van haar logistieke capaciteit en expertise. ‘Wat ons onderscheidt, is onze eigen vloot van meer dan 500 curtain-sided trailers, 2400 45ft pallet wide containers, 7 schepen en 200 trekkende eenheden die zowel het vasteland van Europa als het Verenigd Koninkrijk bestrijken,’ aldus Leon. De focus van A2B-online ligt op trailer- en containerdiensten, inclusief volle- en deelladingen, kade/kade verschepingen en een door/door service. Met inmiddels ruim 400 medewerkers verzorgt A2B-online meer dan 300.000 zendingen per jaar voor haar klanten.

 

De duurzame reis van A2B-online

Leon: ‘Bij A2B-online geloven we dat duurzaamheid niet alleen een keuze is, maar een verantwoordelijkheid die we met trots dragen.’ De afgelopen jaren heeft A2B-online veel gedaan om hun CO2-prestatie te verminderen:

  1. Vervanging van de truckvloot: A2B-online heeft meerdere investeringen in schonere trekkers gedaan, om de uitstoot van schadelijke gassen te verminderen.
  2. Vervanging van de scheepsvloot: De nieuwbouw van twee milieuvriendelijke containerschepen van 650 TEU. De schepen zijn uitgerust met de nieuwste technologieën om de CO2-uitstoot met 95% te verminderen. Er wordt in deze schepen gebruik gemaakt van een multi-fuel methanol voortstuwingssysteem, aansluitingsmogelijkheden voor walstroom en accucapaciteit om emissievrij te opereren in havens en binnenwateren.
  3. Optimalisatie van de transportplanning: A2B-online heeft geïnvesteerd in automatisering om de transportplanning te optimaliseren, waardoor efficiëntere routes gevonden worden en lege kilometers worden geminimaliseerd.
  4. Training van chauffeurs: De chauffeurs worden getraind in “het nieuwe rijden”. A2B-online heeft als doel hiermee het brandstofverbruik te verminderen.
  5. Sensortechnologie: A2B-online rust de equipment uit met sensoren om duurzaamheidsprestaties te meten, waardoor ze realtime inzicht krijgen in hun ecologische impact en hier vervolgens maatregelen op kunnen nemen om de uitstoot te reduceren.
  6. Interne bewustwording: Er wordt meer aandacht besteed bewustwording bij het personeel als het gaat om duurzaamheid in combinatie met de bedrijfsactiviteiten van A2B-online.

 

Lean & Green als volgende stap in verduurzaming 

In december 2022 heeft A2B-online zich aangesloten bij het Lean & Green programma. ‘Dit initiatief stelt ons in staat om onze inspanningen voor duurzaamheid verder te formaliseren en te delen met de wereld. We kozen voor Lean & Green vanwege het bestaande track record van grotere logistiek dienstverleners die al waren aangesloten, en de gedeelde ambitie om op Europees niveau een prominente rol te spelen op het gebied van duurzaamheid,’ aldus Leon. ‘Eén van de uitdagingen die we hebben aangepakt was de totstandkoming van een volledige en kloppende input file die gebruikt kon worden als basis van de analyse in BigMile. Het heeft enige inspanning gevergd, maar we zijn trots op het resultaat.’

 

Een groenere toekomst in het vooruitzicht

Leon: ‘Het meest actuele onderwerp zijn de nieuwbouwschepen. Het eerste schip is naar verwachting begin 2025 klaar. Het tweede schip volgt een een aantal maanden later’. De ambitie van A2B-online is om uiteindelijk de zeven schepen die momenteel in eigen bezit zijn, te vervangen door nieuwbouwschepen. ‘Deze nieuwbouwschepen hebben dan schonere (brandstof) technieken die een CO2 reductie tot wel 95% zullen opleveren ten opzichte van de huidige CO2-uitstoot.’

A2B-online is vastbesloten om voortdurend te streven naar duurzame verbeteringen. ‘Onze deelname aan het Lean & Green programma is één stap in die richting. We volgende concrete actie tot het programma is het behalen van de eerste Star voor A2B-online Container B.V., de containerdivisie van A2B-online.’ Benieuwd naar de diverse duurzaamheidsinitiatieven die op het programma staan van A2B-online? Klik hier om hier meer over te lezen.

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Leon Pronk: “Alles begint met bewustwording. Als je je als organisatie eenmaal bewust bent van de impact die je hebt op de omgeving, dan kun je concrete acties uitzetten om de impact op deze omgeving te reduceren. Het meten van data is hierbij van cruciaal belang, omdat je anders niet weet of je de juiste ‘koers aan het varen bent’. Aansluiting zoeken bij het Lean & Green programma heeft ons geholpen bij het meer bewust worden van onze impact op de omgeving. Mijn beste tip zou dus zijn; sluit je ook aan!“

Joeri van den Berg: “Vooral het bewust maken van alle lagen in de organisatie en de stappen concreet en duidelijk definiëren. Hierdoor kun je ook de resultaten en voortgang meten en is het makkelijker (en leuker) om te zien waarvoor je het doet. Verder vinden wij het belangrijk een lange termijn visie op te stellen en in contact te blijven met andere bedrijven die dezelfde doelstellingen nastreven. Samen bereik je altijd meer!”

Ook starten met verduurzamen?

Ontdek hier alle verhalen van andere deelnemers;

Geef je op voor een kennissessie of event;

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.