logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

19 okt 2015

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

03 nov 2014

Star

LEAN & GREEN Award

15 mei 2013

LEAN & GREEN Deelnemer

17 feb 2013

Over Logistiek Centrum Stad Alkmaar

Logistiekcentrum Stad Alkmaar BV is een professionele vervoerder voor de zakelijke markt. We bieden onze opdrachtgevers verschillende logistieke oplossingen als het gaat om vervoer, opslag en distributie van goederen. Naast rechtstreeks (dedicated) vervoer en groupage vervoer, bieden we een fijnmazig distributienetwerk in Nederland als deelnemer in Distri-XL, een landelijke samenwerking van gespecialiseerde distributiebedrijven. 

Kijk voor meer informatie op https://stadalkmaar.nl/
“Logistiekcentrum Stad Alkmaar onderneemt met respect voor mens en milieu. Onder het motto ‘Verbeter de wereld, begin bij jezelf’ staat duurzaamheid hoog op de prioriteitenlijst van ons bedrijf.” 

Waarom Lean & Green?

In gesprek met Jaap Schuurman, directeur van Logistiekcentrum Stad Alkmaar en Lean & Green Star Winner sinds november 2014.

“Lean & Green helpt om over je eigen schaduw heen te springen”
Wat betekent duurzaamheid voor u?
Eigenlijk zijn wij al heel lang Lean and Green bezig, maar we wisten zelf niet dat we daarvoor ook nog een onderscheiding konden verdienen. Want duurzaamheid is een manier van denken die als groene draad door ons bedrijf heen loopt, en eigenlijk al 137 jaar. We zoeken altijd naar slimmere, betere oplossingen. Voor mij is duurzaamheid een leidraad bij het nemen van beslissingen. Welke verlichting kies je, wat voor vloerbedekking leg je in je kantoor, hoe ziet je wagenpark eruit, hoe richt je je bedrijfsprocessen in, enzovoort. Vraag je af wat de duurzaamste oplossing is en je ziet dat het loont.

Duurzaamheid levert geld op, zegt u?
Jazeker: anders denken loont. Vroeger betaalden we een bijdrage voor het laten verbranden van onze pallets na transporten. Nu leveren we ze gratis in en worden ze vermalen tot brandstof voor houtkachels. Er is bijvoorbeeld een slimme energiemeter geïnstalleerd, die meet hoeveel energie per uur en per werkplek er wordt verbruikt. Dankzij dat inzicht hebben we veel besparingsmaatregelen op de werkvloer kunnen doorvoeren. Dat levert winst op voor het bedrijf en het milieu.

Wat betekent Lean & Green voor uw bedrijf?
Lean & Green is niet alleen een bevestiging dat we op de goede weg zijn, het stimuleert ons om te blijven innoveren en verbeteren. Ik weet zeker dat ik dat enthousiasme deel met de andere 300 Lean & Green Winners. Maar ik vind dat dat enthousiasme nog veel breder zou moeten worden gedeeld. Voor ieder bedrijf zit er namelijk winst in Lean and Green. Het is aan Connekt om die boodschap nog duidelijker over te brengen.

Dan helpen concrete verhalen van koplopers, zoals u. Kunt u voorbeelden geven?
Het invoeren van besparingsmaatregelen levert ons direct geld op, maar heeft ook nog eens gunstige bijeffecten. Zo was de cursus Nieuw Rijden voor onze chauffeurs niet alleen gunstig voor het brandstofverbruik, maar ook voor het schadeverloop – en dat levert ons nu ook nog eens een flinke verzekeringskorting op. Dankzij samenwerkingsverbanden met andere logistiek dienstverleners, die voorheen ondenkbaar waren, kunnen we onze routes nu optimaliseren. Daarmee reduceren we onze lege kilometers tot een minimum en breiden we tegelijkertijd ons klantenbestand uit. Lean and Green is een win-win voor alle partijen, die uitnodigt om over je eigen schaduw heen te springen.

Wat is uw ideaalbeeld van duurzame mobiliteit?
Het zou geweldig zijn als je met Lean and Green gezamenlijk een standaard kunt neerzetten voor duurzame mobiliteit. Dat een klant die zijn product duurzaam wil vervoeren, uitsluitend in zee gaat met Lean and Green partijen. Die onderling ook nog eens samenwerken om de keten te (blijven) optimaliseren.

Kunnen gemeenten een stimulerende rol spelen?
Jazeker. Ik zie op dit moment Amsterdam en Utrecht voorop lopen, als het gaat om het stimuleren van duurzame distributie – simpelweg omdat de gemeente voorwaarden opstelt en daarmee een transitie afdwingt. Daar kunnen andere gemeenten een voorbeeld aan nemen. Want op het moment dat zulke bepalingen worden ingevoerd, komen bedrijven direct in actie.

Hoe zou Lean & Green de stimulerende rol verder kunnen ontwikkelen?
Door de sociale component in het programma te integreren. Want duurzaamheid betekent ook: je verantwoordelijkheid nemen voor je medemens. Een derde of vierde Lean and Green Star zou daar iets over kunnen zeggen.

Welke boodschap wilt u meegeven aan koplopers en aspirant koplopers?
Lean & Green is het nieuwe denken. Je moet erin investeren, maar het verdient zichzelf dubbel en dwars terug. Bovendien kan je er als gezond bedrijf niet omheen. Investeer nu in een schonere toekomst, anders vis je straks helemaal achter het net!