Lean & Green

MONITOREN

Inleiding

Waarom monitoren?

Een standaard, vereist onderdeel van het Lean & Green programma is het monitoren van je CO2-prestatie. Dit is ook vastgelegd in het reglement. Het monitoren is van belang omdat je op die manier grip houdt op je genomen maatregelen doordat je inzicht krijgt in het effect daarvan. Er zijn echter nog meer voordelen. Op deze pagina leggen we je uit wat deze voordelen zijn, hoe je het monitoren aanpakt en wat je ervoor nodig hebt.

Vraag en antwoord

 • Overige vragen

  • Over welke periode moet ik monitoren?

   Je monitort de CO2-prestatie van het voorgaande kalenderjaar.

  • Welke data is van belang?

   Om je CO2 prestatie te kunnen monitoren, heb je data nodig over de vervoerde lading én over de gebruikte CO2 (transport & locaties). Dit kan op basis van totalen, maar het kan ook handig zijn om een BigMile analyse te maken. Wanneer je al eerder een BigMile analyse hebt gemaakt, adviseren we dit ook te doen wanneer je je CO2-prestatie gaat monitoren. Dit zorgt voor een nauwkeuriger beeld en je kunt op die manier ook makkelijker doorstromen naar het volgende Lean & Green Star niveau.

  • Wanneer moet ik het monitoren afgerond hebben?

   De monitoring moet uiterlijk vóór 1 juli van het opvolgende kalenderjaar zijn afgerond.

    

  • Wordt de data gecontroleerd?

   Ja, één keer per drie kalenderjaren moet de data door een accountant of certificerende instantie worden gecontroleerd volgens het accountantsprotocol van Lean & Green.

  • Wanneer kan ik beginnen met het monitoren?

   De monitoring moet uiterlijk vóór 1 juli van het opvolgende kalenderjaar zijn afgerond. Dat betekent dat je de CO2-prestatie van 2023 uiterlijk vóór 1 juli 2024 moet hebben ingevuld. Je kunt nu al starten met het in kaart brengen van je data en de kwaliteit daarvan. Hoe eerder je hiermee start, hoe sneller je de monitoring na 31 december 2023 kunt afronden. Ons advies is dus om zo snel mogelijk aan de slag te gaan met je lading- en CO2 data.

  • Waar kan ik de monitoring invullen?

   Je vult de monitoring in, in jouw Mijn Lean & Green Omgeving. De gegevens voor deze omgeving ontvang je wanneer je je inschrijft als Lean & Green deelnemer. Ben je al langer deelnemer en heb je deze gegevens nog niet ontvangen? Je kunt de gegevens aanvragen bij de projectmanagers van Lean & Green via deze link.

  • Hoeveel bedrijven zijn hier al mee bezig?

   Meer dan de helft van alle Lean & Green deelnemers zijn actief bezig met het verzamelen van de gegevens. Een gedeelte hiervan heeft de monitoring voor 2022 al volledig afgerond. Zit jouw bedrijf hier nog niet bij? Start dan zo snel mogelijk met het verzamelen en waar nodig verbeteren van de gegevens. Dit gaat je enorm helpen bij het in kaart brengen van je CO2-prestatie. Heb je hier hulp bij nodig of weet je niet waar je kunt beginnen? Projectmanagers Minne en Jan helpen je graag verder voor advies. Je kunt altijd een mail sturen, maar ook direct een afspraak met hen inplannen.

  • Wordt het monitoren zichtbaar op de website van Lean & Green?

   Vanaf volgend jaar wordt op de deelnemerspagina, náást het Lean & Green Star niveau, getoond wanneer je voor het laatst je CO2-prestatie hebt gemonitord. Op die manier blijft voor iedereen transparant hoeveel CO2-reductie je daadwerkelijk hebt aangetoond, maar ook wanneer je dit voor het laatst hebt gemeten. Het resultaat hiervan is dat de waarde van je Lean & Green Star behouden blijft.

VOORDELEN VAN HET MONITOREN

Wanneer je data up-to-date is, is je data betrouwbaar en bruikbaar. Het jaarlijks monitoren zorgt ervoor dat jouw data actueel blijft. Met als resultaat dat de waarde van je Lean & Green Star behouden blijft.

 • Je krijgt inzicht in je meest recente CO2-prestatie;
 • Je weet hiermee het effect van je genomen maatregelen;
 • Het bevordert de voorbereiding op de komende wet- en regelgeving zoals de CSRD;
 • Je kunt je klanten transparant informeren over je CO2-prestatie zodat ze concreet inzicht krijgen in jouw weg naar zero-emissie;
 • Je weet of je op weg bent richting het volgende Star niveau (of deze al hebt behaald).

Aan de slag!

Handleiding monitoren

Om je op weg te helpen met het monitoren, hebben we een handleiding gemaakt. In de handleiding staat stapsgewijs hoe jij aan de slag kunt gaan met het monitoren.

Vragen?

 • Neem gerust contact met ons op.
 • Plan een afspraak in, vul het contactformulier in, of bel via +31 (0) 15 251 65 65.