1e Star Bouw Logistic Services: “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen”

Sinds 1932 heeft Bouw Logistic Services zich ontwikkeld tot een specialist in transport en warehousing, gevestigd in Nijkerk. Duurzaamheid staat centraal in hun bedrijfsvoering, met deelname aan het Lean & Green programma sinds 2016. Maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen en investeringen in schonere voertuigen getuigen hiervan. Met als resultaat een 1e Lean & Green Star. We spraken Maarten Bouw (Logistiek Engineer, Bouw Logistic Services) over duurzaamheid binnen de organisatie, de getroffen maatregelen en de toekomstplannen. 

Over Bouw Logistic Services 
Sinds 1932 is Bouw Logistic Services uitgegroeid tot specialist in transport en warehousing. Vanuit Nijkerk verzorgen zij voor hun klanten voortransport, opslag en distributie van goederen. In de loop der jaren is Bouw Logistic Services een specialist geworden op het gebied van de logistiek van wijn, spirits en witgoed. Daarnaast zijn ze in transport erg actief in distributie van wand- en vloertegels. Bouw Logistic Services voert hoofdzakelijk fijnmazige distributie uit in Nederland. De organisatie is met name actief in de Benelux. 

 

Duurzaamheid binnen Bouw Logistic Services
Bouw Logistic Services heeft duurzaamheid hoog op hun agenda staan. “Wij willen onze verantwoordelijkheid nemen in het vinden van de balans tussen sociale, ecologische en economische dimensies van ondernemen,” aldus Maarten Bouw. Sinds 2016 is Bouw Logistic Services deelnemer aan het Lean & Green programma. Maarten: “We zijn destijds deelnemer geworden omdat het Lean & Green programma in lijn ligt met ons MVO-beleid. We vinden dat we een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om de planeet goed over te dragen aan de generaties die nog gaan komen. Voor ons is Lean & Green hier een mooie erkenning voor. Maar ook een stok achter de deur om niet een klein beetje bezig te zijn met verduurzaming, maar om een goede focus en juiste koerste bepalen. In het begin van het traject hadden we een uitdaging om de juiste data te verzamelen, maar nu kunnen we ons goed focussen op de verbeterpunten.” 

Om de eerste Lean & Green Star te behalen, heeft Bouw Logistic Services meerdere maatregelen getroffen, te noemen:- 
● Het plaatsen van meer dan 9.000 zonnepanelen in Nijkerk;
Het bewust kiezen voor schonere voortuigen bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens;
Het creëren van meer synergie door te specialiseren in een bepaalde productmarktcombinatie om zo een lagere belasting op het milieu te realiseren. 

 

De (duurzame) toekomst van Bouw Logistic Services
Dat Bouw Logistic Services bewust wil bijdragen aan de gezondheid van de planeet wordt ook duidelijk bij het horen van de toekomstplannen. “We kochten onze auto’s al in met de hoogste Euro normen, dat zal ook zo blijven. Daarnaast rijdt inmiddels de eerste auto op HVO100 brandstof en hebben we hier de aanschaf van zonnepanelen aan toegevoegd. Voor de aanschaf van nieuwe auto’s zijn we op dit moment vergaand aan het verdiepen in welke mate elektrisch rijden voor ons en onze klanten een uitkomst kan bieden.” Ook doet Bouw Logistic onderzoek naar de mogelijkheden op het gebied van waterstof. Volgens Maarten stopt het hier niet bij: “Vernieuwen in schonere brandstoffen is één ding. Maar samenwerken in de keten is ook heel belangrijk. We doen nu onderzoek naar hoe we samen met onze opdrachtgevers en hun klanten kunnen samenwerken op het gebied van leverfrequenties en het reduceren van emissies. We zijn vanaf 2023 gestart met het meten van de CO2-uitstoot per zending. Dit geeft nieuwe inzichten waar we mee aan de slag kunnen.” 

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?
Maarten Bouw: “Begin vooral met de juiste basis, daarmee bedoel ik dat je de data van de ritten die je rijdt op orde moet hebben. Evenals de hoeveelheden brandstof die je daarvoor gebruikt. Als je weet wat je basis level is, dan weet je ook waar je uitschieters zitten en dat geeft direct goede handvaten om gericht te verbeteren.”