1e Star Breewel Logistiek: “Altijd opzoek naar manieren om te verduurzamen”

Voor logistiek dienstverlener Breewel Logistiek wordt duurzaamheid een steeds groter onderwerp in de bedrijfsvoering. Het familiebedrijf weet steeds weer nieuwe manieren te vinden om hun CO2 footprint, met het dagelijkse vervoer van bloemen en planten naar Frankrijk, te reduceren. In 2023 werd Breewel Logistiek deelnemer aan het Lean & Green programma. Door hun actieve inzet resulteerde dit in het behalen van de 1e Lean & Green Star. We spraken Kevin Stander (Coördinator Kwaliteit, Veiligheid en Milieu) over de organisatie, duurzaamheid en de toekomst. 

 

Over Breewel Logistiek

Breewel Logistiek is een familiebedrijf met ruim 200 vrachtwagens en vestigingen verspreid in Nederland en Frankrijk. De logistiek dienstverlener houdt zich bezig met geconditioneerd fijnmazige distributie van bloemen en planten. Het gaat hier om reeds verkochte goederen door de expediteurs die meestal gevestigd zijn op de veilingen in Nederland. De goederen zijn verkocht aan grossiers, detailhandel, tuincentra en supermarkten. Dit is hoofdzakelijk groupage vervoer. Dit houdt in dat het allemaal kleine zendingen zijn die samen moeten worden gevoegd tot een rendabele rit. Het gaat hier om tienduizenden losadressen verspreid door heel België en Frankrijk. Breewel Logistiek maakt hiervoor gebruik van haar eigen netwerk met depots in Mijdrecht, Hazeldonk (NL), Lochristi (BE), Mitry-Mory, Macon, Angers, Bordeaux en Avignon (FR). 

 

Duurzaamheid binnen Breewel Logistiek

“Duurzaamheid wordt een steeds groter onderwerp in onze bedrijfsvoering,” aldus Kevin Stander. “Wij zien het belang in van duurzaam ondernemen en hebben de laatste jaren grote stappen gezet. Er zijn een aantal onderwerpen op het gebied van duurzaamheid waar wij veel aandacht aan besteden, namelijk het reduceren van onze CO2 footprint, het besparen van energie en de veiligheid en gezondheid van onze medewerkers.” Breewel Logistiek heeft de afgelopen jaren diverse maatregelen getroffen om te verduurzamen. Zo hebben ze hun panden en het wagenpark verduurzaamd door zonnepanelen te plaatsen, het dak te isoleren, laadinfrastructuur te plaatsen en elektrische voertuigen aan te schaffen.  

In 2023 is Breewel Logistiek deelnemer geworden aan het Lean & Green programma. Kevin: “We wilden graag zelf onze CO2 footprint in kaart brengen en zien welke reductie we al gerealiseerd hadden. Lean & Green was voor ons de beste optie.” 

 

De (duurzame) toekomst van Breewel Logistiek

“Wij zijn altijd opzoek naar manieren om onze bedrijfsvoering te verduurzamen. Zo houden wij de ontwikkelingen op het gebied van elektrische voertuigen nauwlettend in de gaten. Mochten deze ontwikkelingen voor onze bedrijfsactiviteiten interessant worden, gaan wij daar zeker in investeren.” Voor Breewel Logistiek staat het elektrificeren van het luxe wagenpark op de planning en gaan zij zich verder inzetten om de panden verder te verduurzamen.  

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Kevin Stander: “Begin er gewoon mee. Iedere stap die je zet om te verduurzamen is een stap vooruit. Verder moet men ook onthouden dat niet alles in één keer kan, dus maak een stappenplan.”