1e Star Kees Koopman Transport: “Mocht de klant de vraag stellen, willen we er klaar voor zijn”

In de zomer van 2023 sloot Kees Koopman Transport zich aan bij het Lean & Green programma. Reden voor deelname was om beter te begrijpen hoe hun huidige processen lopen en hoe deze verbeterd kunnen worden. “Het is mooi om te zien welke stappen we door de jaren heen hebben gemaakt. Dit motiveert om door te gaan,” aldus Iris Koopman. Binnen een halfjaar behaalde het familiebedrijf de 1e Lean & Green Star. We spraken Iris Koopman (HR Manager) over deze prestatie.

 

Over Kees Koopman Transport B.V.

Kees Koopman Transport is een familiebedrijf uit het Noord-Hollandse Opmeer, met de focus op bouw gerelateerde transporten. Met vijftig ‘Koopman groene’ auto’s doorkruizen ze de wegen van Nederland, België, Luxemburg en Duitsland. De helft van het wagenpark is uitgerust met een kraan, variërend van 14 tot 100 tonmeter. Met deze kranen voert Kees Koopman Transport naast het transport naar de locatie ook direct het hijswerk op locatie uit. Daarnaast richten ze zich op het transport van exceptionele omvang: autolaadkranen, rolkranen, twee diepladers, een binnenlader, telekraan en compactkraan. Ook ontzorgt Kees Koopman Transport hun klanten op logistiek gebied. Op de standplaats in Opmeer beschikken ze over een ruime opslagcapaciteit, zowel overdekt als in de buitenlucht. Het logistieke team zorgt voor een juiste opslag, overslag en uitslag.

 

Duurzaamheid binnen Kees Koopman Transport

“We zijn begaan met het milieu. Het is mooi om te zien dat er steeds ‘schonere’ opties op de markt beschikbaar komen die ons in staat stellen om onze werkzaamheden op een duurzamere manier uit te voeren. Dat vinden we niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor onze mensen die dagelijks het werk verrichten,” aldus Iris Koopman. Op dit moment heeft Kees Koopman Transport geen specifieke duurzaamheidsdoelstelling geformuleerd. Iris: “Wel vinden we het belangrijk om op voorhand al actief aan de slag te gaan met verduurzaming, in plaats van af te wachten. Waar mogelijk en haalbaar verduurzamen we en denken hierin graag met de klant mee.” Ondanks dat de vraag naar de inzet van elektrische voertuigen vanuit hun klanten nog niet vaak voorkomt, is Kees Koopman Transport al volop bezig met het investeren in elektrisch aangedreven voertuigen. “Mocht de klant de vraag gaan stellen, willen we er klaar voor zijn,” aldus Iris.

 

Getroffen maatregelen

Op het gebied van verduurzaming ligt de focus bij Kees Koopman Transport met name op het wagenpark. Iris Koopman: “We hebben een jong wagenpark wat goed onderhouden wordt. Sinds 2022 zijn we actief bezig met elektrificatie binnen ons wagenpark.” Kees Koopman Transport is inmiddels in het bezit van een elektrische rolkraan, elektrische compactkraan en een elektrisch aangedreven 95tonmeter autolaadkraan. Het accupack dat de autolaadkraan aandrijft past op een aantal autolaadkranen binnen het wagenpark, zodat deze ook elektrisch in plaats van diesel aangedreven kunnen draaien. De eerste elektrische trekker en meeneemheftruck zijn inmiddels besteld. “Het is een hele nieuwe wereld voor ons wat het soms ingewikkeld maakt om een knoop door te hakken, maar we zijn trots op de stappen die we maken,” aldus Iris.

Naast elektrificatie van het wagenpark heeft Kees Koopman Transport ook andere maatregelen getroffen zoals het plaatsen van zonnepanelen en de afschaf van wegwerpbekertjes.

 

Het Lean & Green traject

In de zomer van 2023 is Kees Koopman Transport deelnemer geworden van het Lean & Green programma. Iris Koopman: “De insteek om met Lean & Green aan de slag te gaan was niet zozeer om het aan de buitenwereld te laten zien, dat we met duurzaamheid bezig zijn. Voor ons is het vooral een manier om te begrijpen hoe onze huidige processen lopen en hoe we deze kunnen verbeteren. Het is mooi om te zien welke stappen we door de jaren heen al hebben gemaakt. Dit motiveert om door te gaan.”

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Iris Koopman: “Kijk goed naar wat bij jou past als bedrijf en welke stappen haalbaar zijn, ook met kleine stapjes kom je vooruit!”

 

Ook starten met verduurzamen?

Ontdek hier alle verhalen van andere deelnemers;

Geef je op voor een kennissessie of event;

Schrijf je in voor de nieuwsbrief.