2e Star BosDaalen: “Duurzaamheid zit verweven in ons DNA”

BosDaalen, specialist in geconditioneerd groupagevervoer, heeft zijn wortels stevig verankerd in het Westland sinds het prille begin van de vorige eeuw. Wat ooit begon met een zeilschuit en paard en wagen, is uitgegroeid tot een gevestigde naam in vervoer van met name groente, fruit, bloemen en planten van en naar Nederland, Duitsland, Noord-Frankrijk en Zwitserland. Duurzaamheid staat bij BosDaalen hoog op de agenda. Zo zijn ze bezig met het verduurzamen van hun wagenpark, zijn ze aangesloten bij het Remix programma van Michelin en wordt er intensief met leveranciers samengewerkt aan optimalisatie. Deze toewijding resulteert voor BosDaalen in een 2e Lean & Green Star. In dit artikel verkennen we hoe BosDaalen duurzaamheid omarmt, de maatregelen die ze hebben getroffen en hun toekomstvisie op het gebied van groen transport.

 

Duurzaamheid binnen BosDaalen

Duurzaamheid zit verweven in het DNA van BosDaalen. “Daarom is het voor ons soms lastig om dit als los onderdeel van de bedrijfsvoering te zien,” aldus Els Voogt (Office Manager, BosDaalen). “Als groupage vervoerder bundel je uiteraard al kleine vrachten van diverse klanten. Hierdoor deel je als klant niet alleen de kosten van het vervoer met elkaar, maar ook de CO2-uitstoot. Voor het behalen van de 2e Lean & Green Star hebben wij dan ook vooral moeten vertragen om terug te kijken wat we al bereikt hebben de afgelopen jaren.”

In 2021 is BosDaalen deelnemer geworden van het Lean & Green programma. De voornaamste beweegreden was het verkrijgen van inzicht in hun data. Els: “Ook hadden we het idee dat we goed bezig waren met betrekking tot CO2 besparing maar dit konden we eigenlijk nooit goed monitoren.”

 

Getroffen maatregelen

BosDaalen is ontstaan door de fusie van CARGOBOSS en Van Daalen Transport. “Deze fusie is al een stap richting verduurzaming geweest. Door de krachten te bundelen waren vrachten makkelijker te combineren en hoefde er minder heen en weer gependeld te worden,” aldus Els. “Daarnaast hebben we chauffeurswissels op diverse standplaatsen zodat onze auto’s 24/7 door kunnen rijden waardoor we optimaal gebruik maken van onze vrachtwagens.”

Bij de inkoop van het wagenpark heeft duurzaamheid hoog op de agenda gestaan voor BosDaalen. Het wagenpark is inmiddels volledig voorzien van Euro 6. Daarnaast heeft BosDaalen sinds vorig jaar de eerste Super Scania in gebruik genomen waarmee er een brandstofbesparing van 8% kan worden bereikt. De komende jaren wordt een groot deel van het wagenpark vervangen door deze nieuwe Scania.

BosDaalen kijkt samen met leveranciers naar verduurzaming. Els: “We zitten via onze bandenspecialist Stehouwer in het Remix programma van Michelin. Dit programma heeft als doel de levensduur van banden te verlengen en de impact op het milieu te verminderen.” BosDaalen werkt daarnaast intensief samen aan het optimaliseren van bandenspanning, uitlijnen en balanceren zodat brandstof bespaard wordt en de levensduur wordt verlengd.

 

Wat is jullie beste tip om te verduurzamen?

Els Voogt: “Begin met meten, inzicht is heel belangrijk. Ook is het belangrijk om gebruik te maken van de kennis van anderen, en ook je eigen kennis te delen. Zoals een bekend motto in de transport geldt: ‘alleen ga je sneller, maar samen kom je verder’.”