2e star Bostik Benelux B.V.: “Vanuit een logistiek perspectief geloven we dat uiteindelijk 0% uitstoot mogelijk is en hier ook naar gestreefd dient te worden”

Sinds 2018 is Bostik Benelux B.V. actief aan de slag gegaan binnen het netwerk van Lean & Green Nederland. Dit heeft geleid tot het behalen van de 1e  Star in 2019 en nu een 2e Star. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Bostik Benelux B.V. Dit is terug te zien in de bedrijfsdoelstellingen, maar ook in de productie van alle Bostik producten. We spraken hierover met Gert-Jan Rombouts, Logistiek- en Country Customs Manager bij Bostik Benelux B.V.

 

Over Bostik Benelux B.V.

Bostik is een internationaal toonaangevende specialist in lijmen, afdichtingsmiddelen en producten voor wand- en vloerafwerking. Met de bekende merken Bostik en Zwaluw, staat het bedrijf bekend als een betrouwbare partner in de bouw- en constructiebranche. Het bedrijf maakt deel uit van de Arkema Groep, één van de meest duurzame chemiebedrijven ter wereld.

 

Ambiteus duurzaamheidsbeleid

Arkema, en daarmee ook Bostik, richt zich op duurzaamheid door haar beleid af te stemmen op 11 van de 17 United Nations Sustainable Development Goals (SDG’s). De duurzaamheidsdoelstellingen zijn onderverdeeld in vier basisprincipes:

  1. Compliance: Continue streven naar verbetering van de productveiligheid.
  2. Verpakkingen: Verhogen van het aantal gerecyclede verpakkingen.
  3. Site Management: Implementatie van afvalbeheer en energiebesparing.
  4. Duurzame innovatie: Beoordeling van productverbetering op duurzaamheid.

 

“Wij zetten ons in om duurzaamheid te integreren in zowel onze bedrijfsprocessen als producten en verpakkingen. Innovaties worden altijd beoordeeld op hun duurzaamheidseffecten.” aldus Gert-Jan Rombouts. ‘Enkele voorbeelden van onze duurzame oplossingen zijn:

 

  • Bio-based Producten: Het ontwikkelen van producten die voor een groot gedeelte gemaakt worden met biogrondstoffen.
  • Duurzame Verpakkingen: Overstap naar PCR (Post Consumer Recycled plastic) voor kitkokers en emmers.
  • Groene Logistiek: Leveringen met vrachtwagens die op HVO100 biodiesel rijden.’

 

Behalen van de 2e Lean & Green Star

Sinds 2018 heeft Bostik Benelux B.V. verschillende duurzaamheidsprojecten geïnitieerd binnen het netwerk van Lean & Green Nederland, wat resulteerde in de 1e star in 2019. Het verkrijgen van de 2e Lean & Green star was een belangrijke mijlpaal voor Bostik. De afgelopen jaren zijn verschillende duurzaamheidsprojecten binnen de logistieke as geïnitieerd om dit doel te bereiken. Essentiële stappen waren onder andere het verzamelen van data, het vertalen van deze informatie naar klanten en ketenpartners én het minimaliseren van de kosten voor alternatieve oplossingen door slimmere distributie.

 

Toekomstplannen

Rombouts: “Wij hebben ambitieuze plannen voor de toekomst, waaronder de verdere optimalisatie van de keten en het gebruik van alternatieve brandstoffen.

Dit jaar wordt de eerste elektrische wagen in gebruik genomen en er wordt verder geïnvesteerd in de infrastructuur voor elektrische voertuigen. Bovendien is data transparantie een speerpunt, met als doel volledig digitaal opereren en gedeelde ketenregie.”

 

Bostik erkent de cruciale rol van bedrijven in het investeren in duurzame brandstoffen en energiebronnen. Het stimuleren van laadinfrastructuur voor elektrische voertuigen en keten efficiëntie door samenwerking zijn sleutelfactoren in hun strategie.

 

Bostik, mens en maatschappij

Bostik Benelux B.V. kent ook grote prioriteit toe aan zaken zoals veiligheid, kwaliteit en duurzaamheid. Deze elementen zijn fundamenteel voor het waarborgen van een gezonde en stabiele toekomst. Elke stap die zij nemen richting verbeterde veiligheid, superieure kwaliteit en verhoogde duurzaamheid kan een significante impact hebben op onze wereld. Rombouts: “We denken daarmee niet alleen in de keten. Wij vinden dat iedereen bij Bostik verantwoordelijk is voor een bijdrage aan duurzaamheid, van de organisatie als geheel tot individuele medewerker. Vanuit een logistiek perspectief geloven we dat uiteindelijk 0% uitstoot mogelijk is en hier ook naar gestreefd dient te worden”