3e star Electronic Logistics: “Duurzaamheid is een thema wat altijd terugkomt”

Electronic Logistics is dé logistieke expert op het gebied van elektronica. Daarnaast wordt de opslag en de distributie naar een groothandel, detaillist of naar consumenten georganiseerd. In 2022 is Electronic Logistics deelnemer geworden van het Lean & Green CO-2 reductieprogramma en hebben zij binnen twee jaar al drie Lean & Green Stars weten te behalen. Belangrijk voor hen was het inzichtelijk krijgen van alle data en dit te vertalen naar de hoeveelheid laadmeters. Hoe zij dit hebben gedaan bespraken we met George de Greef en Niels de Greef, respectievelijk Financieel en Operationeel Directeur bij Electronic Logistics.

Over Electronic Logistics

Electronic Logistics is in 2004 opgericht en een echt familiebedrijf. In 2015 hebben George de Greef en Niels de Greef het bedrijf van hun ouders overgenomen. Electronic Logistics verzorgt het transport van elektronica en de distributie van schade- en diefstalgevoelige goederen. Zo kan Electronic Logistics een volledige online webshop structureren en uitvoeren: van de warehousing van Stock Keeping Units tot het inpakken, labelen en verzenden van producten.

 

Duurzaamheid in een familiebedrijf

Normen en waarden staan hoog in het vaandel. George de Greef: “Zoals mijn ouders ons hebben geleerd staat personeel op nummer één. Plezier en waardering, daar worden we tenslotte allemaal vrolijk van. Daarnaast is een belangrijke waarde voor ons, respect voor natuur en milieu. De norm bij ons is: een modern wagenpark met een verminderde CO2-uitstoot en het economisch plannen van ritten”.

Het behalen van de 3e Star

“Wij hebben als logistiek dienstverlener de mogelijkheid om onze CO2 footprint te verkleinen. Daar waar het kan, willen wij onze bijdrage leveren”. Zo werd er voorheen bij Electronic Logistics een planning gemaakt op basis van gewicht en volume, nu hebben zij de transitie gemaakt naar een planning op basis van laadmeters. De aard van werkzaamheden zijn in de loop der jaren veranderd. Niels de Greef heeft zich enorm hard gemaakt om deze andere denkwijze door te voeren. Het resultaat was van dien mate dat iedereen enthousiast werd en de CO2 footprint bij iedereen ging leven.

Daarnaast heeft Electronic Logistics een aantal trucks nu op HVO100 rijden. “Milieu en als logistiek dienstverlener je verantwoordelijkheid nemen gaan dus prima samen op”.

 

Toekomst en de gouden tip binnen het Lean & Green traject

Ook in de toekomst blijft Electronic Logistics investeren in duurzaamheid. “Onze eerste elektrische truck is besteld. Daar zijn wij erg trots op! Deze truck gaat in het tweede kwartaal 2025 de weg op”.

Voor alle andere Lean & Green deelnemers heeft Electronic Logistics ook nog een tip: “Bekijk eerst je eigen processen. Wij hebben al drie Lean & Green Stars kunnen behalen door alleen al anders te gaan werken met de opdrachtgevers, zonder gebruik te maken van bijvoorbeeld HVO100 of elektrische trucks. Ons doel is uiteindelijk die vijf Stars”.