3e star HST Groep: “Als familiebedrijf denken wij aan de overdracht aan de volgende generatie en duurzaamheid hoort daar ook bij”

Sinds 2008 is HST Groep deelnemer van het Lean & Green programma en is duurzaamheid een rode draad binnen de organisatie. Om de logistieke processen verder te verduurzamen, blijft HST Groep investeren in maatregelen die hieraan bijdragen. Dit doen zij op allerlei niveaus binnen hun organisatie. We spraken met Willard Harbers, Manager ICT & Projects  van HST Groep, over het behalen van de 3e Lean & Green star en welke rol duurzaamheid speelt binnen de organisatie.

Over HST Groep

HST Groep is een allround logistieke dienstverlener uit Enschede. Bij HST Groep, oftewel: een (h)echt Twents familiebedrijf, vind je alles onder één dak voor transport en logistiek. Een overzichtelijke ‘one-stop shop’ waarmee het complete logistieke proces staat als een huis. Met meer dan 500 collega’s zetten zij zich dagelijks in om al hun klanten logistiek optimaal te ontzorgen.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid vormt een belangrijk thema binnen HST Groep. Het verduurzamen van alle logistieke processen is een on-going-proces waarbij ook rekening gehouden wordt met de gezondheid en duurzame inzetbaarheid van onze medewerkers.

 

In 2008 is HST Groep Lean & Green deelnemer geworden en doen zij mee aan het CO2-reductieprogramma. Verduurzaming binnen de organisatie resulteerde in het behalen van de eerste Lean & Green star in 2013. Sinds het behalen van deze eerste star, is investeren in duurzaamheid een rode draad binnen HST Groep. “Overdracht van de ene naar de andere generatie zit bij ons als familiebedrijf in het DNA. Recentelijk is een projectmanager duurzaamheid gestart die dedicated met dit onderwerp bezig is”, aldus Willard Harbers.

 

Naast de ‘Lean & Green Award en Star’ is HST Groep in het bezit van verschillende certificaten die de kwaliteit van hun dienstverlening waarborgen. Zo werken ze volgens de norm ISO 9001 en ISO 14001 (HST International B.V.). Voor meer informatie over de duurzaamheid binnen HST Groep: https://www.hst.nl/over-hst-groep/duurzaamheid/

Behalen 3e star Lean & Green

“Om het niveau te behalen van een 3e ster binnen het Lean & Green programma, hebben wij onszelf de laatste jaren een doelstelling opgelegd waarbij er minimaal 15% CO2 gereduceerd moest worden”.

 

Tijdens deze periode liep HST Groep ook tegen een aantal uitdagingen aan: “In de periode dat we onze doelstelling wilde behalen, hadden we te maken met een overgang van een oud naar een nieuw TMS (transportbeheersysteem). Om deze data uniform te krijgen was niet gemakkelijk. Dat het uiteindelijk gelukt is binnen de gestelde periode en ook nog een 3e Lean & Green star hebben behaald, is een mooi prestatie!”.

 

HST Groep heeft meerdere maatregelen getroffen om hun doelstelling te behalen:

  • Het implementeren van het TPMS (Tyre Pressure Management System) op de ruim 400 trailers;
  • Het installeren van zonnepanelen op de cross-dock locatie in Enschede;
  • Inzet LZV’s (Langere en Zwaardere Vrachtautocombinatie) op het traject van en naar Scandinavië;
  • Uitbreiding internationaal netwerkvervoer via ELVIS a.g. (Europäischer Ladungs- Verbund Internationaler Spediteure Aktiengesellschaft) en OSLnet (Online Systemlogistik);
  • En het tanken van HVO100

 

Toekomst

In verband met de nieuwe CSRD regelgeving, worden momenteel de nieuwe doelstellingen van HST Groep geformuleerd. “Ook hebben we een aantal mooie investeringen op de planning staan zoals hernieuwbare energie, elektrificatie van ons wagenpark, optimalisatie van ons TMS, intensivering van onze samenwerkingen en uitbreiding van de inzet van LZV”.

 

Tip van HST Groep om te verduurzamen:

“Houd het vooral praktisch en pak verduurzaming stap voor stap aan.  Wij hebben zelf ook gemerkt dat verandering tijd kost. Zo heeft de montage van TPMS op onze trailers (ruim 450 stuks) meer dan een jaar in beslag genomen. Daarna is het vooral bijhouden. En dat is net zo belangrijk!”