18 juni, 2025
Duurzaam en verantwoord ondernemen zit bij bierbrouwer Grolsch in het DNA. Om de CO2-uitstoot op het gebied van distributie terug te dringen, is het bedrijf ruim 10 jaar geleden begonnen met het Lean & Green-traject. De inspanningen zijn onlangs beloond met de 3e Lean & Green Star.
“Duurzaam en verantwoord ondernemen is niet meer weg te denken uit onze dagelijkse manier van werken”, vertellen Alwin Kulsdom, teamleader Shipping & Forwarding en Susan Ladrak, duurzaamheidsmanager bij Grolsch. “Via de meest uiteenlopende projecten brengen we dit in de praktijk.” De ambitie van de bierbrouwer uit Enschede is om in 2030 een ‘net zero-‘brouwerij te zijn.
Lean & Green-traject
“Samen met onze partners kijken we altijd of ons transport slimmer en duurzamer kan. Hierbinnen werken we nauw samen met Lean & Green.” De eerste Star ontving Grolsch in 2013. Na de 2e Star in 2023 is nu in 2025 de 3e Star behaald. Zo’n optimalisatie traject brengt ook uitdagingen met zich mee. “Het is een uitdaging om alle betrokkenen in de hele keten te laten zien dat het werkt. Dit doe je door met elkaar in gesprek te gaan over de genomen maatregelen. En het is ook van groot belang om de juiste data hieraan te koppelen en de gerealiseerde besparing en bijbehorende CO2-reductie zichtbaar te maken.”
Maatregelen
Binnen Grolsch en De Klok dranken wordt gewerkt met verschillende distributiestromen. Voor de 3e Star moet minimaal 75% van de transportstromen zijn meegenomen in de metingen. Grolsch heeft diverse maatregelen genomen voor het optimaliseren van de verschillende stromen.
Zo is er voor dochteronderneming De Klok Dranken een nieuw, duurzaam distributiecentrum geopend in Almere. “De herverdeling van routes leidt tot minder gereden kilometers en minder brandstofverbruik.” Ook is er voor De Klok een transitieplan gemaakt om de dieselvrachtwagens geleidelijk te vervangen door elektrische vrachtwagens en daarmee een significante reductie van de CO2-uitstoot te realiseren.
Voor het pallettransport in Nederland werkt het bedrijf nu met een zogenaamde horizon planning. “In samenwerking met klanten ontvangen we orders eerder en kunnen we direct vooruit plannen. Dit leidt onder meer tot een betere truckbezetting en een betere retourplanning.”
Voor de import en export van en naar Engeland is gekozen voor intermodaal transport, waarbij emballage vanuit het Verenigd Koninkrijk via de binnenvaart naar de container terminal in Hengelo gaat. Vanuit die terminal gaat de emballage direct naar de brouwerij, waar na het lossen de container direct met volgoed geladen wordt. Zo worden de containers efficiënt ingezet en dit zorgt voor een directe besparing op de CO2–uitstoot.
Tot slot het kelderbier. De kelderbierinstallaties zijn overgezet naar korte trailers met elektrisch gestuurde achteras. Deze trailers worden getrokken door nieuwe Euro 6 trekkers.
Tips om te verduurzamen
Grolsch adviseert andere bedrijven die willen verduurzamen om dit gewoon te doen. “Blijf bij alles wat je doet duurzaamheid meenemen in de werkzaamheden, zodat je continu kleine stapjes maakt. Het gaat om consistentie en de lange adem. Heel veel kleine stapjes maken uiteindelijk een grote impact.”
Over het Lean & Green-programma
Lean & Green is het leidende CO2-reductieprogramma voor de logistiek. Deelnemende bedrijven krijgen geverifieerde erkenning (Stars) voor de behaalde CO2-reductie op de logistieke activiteiten. Het 5-Star framework van Lean & Green is opgesteld aan de hand van de internationale klimaatdoelen van ‘Parijs’. Ook aan de slag met CO2-meten? Neem contact op via leanandgreen@connekt.nl.