30 oktober, 2024
Vanaf 2026 is het voor grote bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. Tijdens de Lean & Green Summit horen logistieke bedrijven meer over de CSRD-richtlijn en hoe zij hier praktisch mee op kunnen gaan. Emma Kallen van Agora-Z licht alvast één en ander toe.
CSRD
CSRD staat voor Corporate Sustainability Reporting Directive en is een Europese richtlijn die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. In de rapportage moet informatie staan over hoe het bedrijf bijvoorbeeld omgaat met het milieu of mensenrechten. Voor beursgenoteerde bedrijven geldt deze verplichting vanaf 1 januari 2025 (over boekjaar 2024). Voor kleine en middelgrote ondernemingen gaat deze verplichting later gelden. Toch krijgen kleinere organisaties er al wel eerder mee te maken. “Zij krijgen van grotere bedrijven die hun klanten zijn, de vraag om informatie met hen te delen”, zegt Emma Kallen. Grotere bedrijven hebben die informatie nodig om zelf aan de richtlijn te kunnen voldoen.
De CSRD-wetgeving is zeer uitgebreid. In totaal zijn er misschien wel meer dan 600 eisen waar een bedrijf aan moet voldoen.
Agora-Z
Kallen: “Bedrijven moeten op die CSRD gaan voorbereiden. Daar zijn ze zo’n jaar tot anderhalf jaar mee bezig. Ze moeten aan heel veel rapportage-eisen gaan voldoen. Om dat proces te stroomlijnen en efficiënt in te richten, is Agora-Z opgericht. Agora-Z is software die het bedrijven gemakkelijker maakt om het hele projectmanagement rondom de CSRD efficiënt en overzichtelijk in te richten.” De software is 1 oktober 2024 gelanceerd en is een samenwerking tussen Factor Delta, Cape Groep en BrickLog.
Factor Delta heeft de duurzaamheidskennis in huis en weet waar bedrijven op het gebied van CSRD over moeten rapporteren. Cape Groep is expert op het gebied van software-ontwikkeling in de logistieke sector. BrickLog is een partij die in de logistieke sector veel CO2-rapportagetools maakt. “Zij zullen ervoor zorgen dat ook een stukje data-integratie mogelijk wordt.”
CO2-reductie
“Lean & Green zet zich heel erg in voor CO2-datakwaliteit, data-inzichtelijkheid en CO2-reductie. Het is een centrale speler in de markt die de afgelopen jaren heel veel in beweging heeft gebracht. Duurzaamheid is heel breed, maar nog steeds is CO2 één van de allerbelangrijkste onderwerpen. In die zin sluit Lean & Green heel erg aan bij de CSRD-regels, want daarbij moeten bedrijven ook heel erg focussen op CO2-reductie en data-inzichtelijkheid. Wij vinden het daarom belangrijk om partner te zijn van de summit en een bijdrage te leveren.”
Tips en tricks
Tijdens de Lean & Green Summit zal Agora-Z één van de break-outsessies verzorgen. “Veel bedrijven in de sector zijn intussen bezig met de CSRD”, vertelt Kallen. “Tijdens de Lean & Green Summit willen we praktische tips en tricks geven. Hoe pak je dit nu efficiënt aan op de lange termijn? Hoe kun je dit operationeel inrichten? Hoe kan software daar in de praktijk een bijdrage aan leveren? Als je aan zoveel eisen moet voldoen, zie je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer. Software kan helpen om het proces te stroomlijnen en op een efficiënte manier hiermee aan de slag te gaan, zonder dat je daarmee je eigen personeel te veel moet gaan belasten of extra personeel moet aannemen.”
Kallen benadrukt dat dit niet een eenmalig iets is. “Vanaf 2026 moeten bedrijven elk jaar gaan rapporteren over duurzaamheid. Dan is het maar beter dat je goed nadenkt over hoe je dat goed gaat inrichten.”
Gefaseerde aanpak
Omdat er zoveel eisen zijn waar je als organisatie aan moet voldoen, doe je er volgens Kallen goed aan om te zorgen voor een duidelijke planning en prioritering in de CSRD-eisen. “Een van de belangrijkste tips die we aan iedereen willen meegeven is: zorg dat je een gefaseerde aanpak hebt. Als je de wetteksten induikt, dan leent de CSRD zich heel goed om te zeggen: ‘dit stukje kun je nog een beetje uitstellen of hier hoef je nog geen perfecte data voor te hebben’. Heel veel bedrijven vergeten dat en kijken naar alle eisen, zonder goed na te denken of er misschien zaken zijn waar ze wat meer of wat minder aandacht op kunnen vestigen. Als ze dat wel zouden doen, geven ze zichzelf daarmee wat meer ruimte om het gestructureerd en gefaseerd aan te pakken.”
Lean & Green Summit 2024
Met het Lean & Green- programma werken we samen met de logistieke sector aan een groenere wereld, het is 5 voor 12, dus Act now! Steeds meer bedrijven en organisaties in de logistieke sector weten het programma te vinden en willen zich tijdens de Lean & Green Summit laten informeren, inspireren en motiveren om nog verder te gaan en meer resultaten te behalen met het verduurzamen van hun bedrijf.
Kijk op de website van de Lean & Green Summit 2024 voor meer informatie en inschrijven.