Alex Matatula: Head of Community Lean & Green

Maak kennis met Alex Matatula, sinds 1 september 2018 Head of Community van Lean & Green in Nederland!

Wat is jouw professionele achtergrond?
Gedurende mijn professionele carrière heb ik mij met name bezig gehouden met de volgende zaken:
– het opbouwen en onderhouden van relaties, zowel intern als extern partners en zowel offline als online
– het analyseren en optimaliseren van werkprocessen, denk hierbij aan het vereenvoudigen, uniformeren en waar mogelijk digitaliseren van bijvoorbeeld de klantenservice
– het inspireren, stimuleren en motiveren van mensen en bedrijven om samen te werken aan de verduurzaming van onze maatschappij.

Zo ben ik werkzaam geweest in de hospitality, bij marketingbureaus, in de verzekeringswereld en in een Mobility as a Service-startup. Van nature ben ik een echte helper en krijg ik energie van het gezamenlijk behalen van resultaten. Mede vanwege mijn scholing in de gastvrijheidsindustrie stel ik de gast/klant/partner altijd centraal. Verder stel ik veel vragen, luister aandachtig en sta open voor feedback. Aangezien ik nauwelijks ervaring heb in de logistieke wereld, ben ik mij nu in rap tempo aan het verdiepen, zodat ik mijn rol als Head of Community Lean & Green optimaal ten uitvoer kan brengen.

Wat zijn jouw persoonlijke drijfveren in je werk, en waarom koos je voor Connekt/ Lean & Green?
We leven een prachtige wereld op een wonderbaarlijke planeet en delen deze met elkaar, nu en in de toekomst. We, dus ook ik, moeten nu actie ondernemen om ervoor te zorgen dat we kunnen blijven genieten. Connekt is in mijn beleving dé ledenorganisatie van Nederland op het gebied van duurzame en innovatieve mobiliteit en logistiek. Met vertegenwoordiging uit marktsegmenten en overheidsinstanties. Zo werken wij via meerdere programma’s aan bewustwording en faciliteren en stimuleren wij actie. Specifiek heb ik voor Lean & Green gekozen, omdat het een reeds gevalideerd programma is, waar nog wel ruimte is voor doorontwikkeling en de focus ligt op de deelnemers, de zogenaamde ‘koplopers’. Samen met hen een duurzame impact maken.

Je bent nu Head of Community Lean & Green, hoe zie jij je rol en wat zijn je ambities?
In de kern zie ik mijn rol als verbinder, facilitator en stimulator. Het verbinden van de juiste deelnemers om samenwerkingen in de hand te werken en het verbinden van kennis en ervaringen om te stimuleren. Beschouw ons als jullie coach. Heb je vragen stel ze dan, dit kan via onze website, onze Linkedin-groep, per e-mail, tijdens evenementen en telefonisch. Ook gaan wij actief relevante kennis ophalen en delen binnen onze Lean & Green-community een plek voor iedereen die zijn logistiek actief wilt verduurzamen. Een belangrijke pijler binnen ons programma is het verkrijgen van gevalideerd inzicht in de prestaties, dit willen we in de toekomst alleen nog maar versterken en makkelijker toegankelijk maken. Om onze gezamenlijke impact te versnellen en vergroten is het onze ambitie om de aankomende jaren nog veel meer deelnemers in ons programma te verwelkomen en begeleiden. Verder willen we samen met onze Europese Lean & Green partners het programma uitrollen en zo onze impact vergroten. Scaling Up for Impact!

Wat verwacht jij van Lean & Green?
Lean & Green valt of staat bij het succes van onze deelnemers en partners. Ik verwacht van hen een open, constructieve en collaboratieve houding. Dit zijn wat mij betreft belangrijke voorwaarden om resultaten te boeken. Voor de goede orde, dit kan men dan ook van ons verwachten. Het Lean & Green-programma biedt nog ruimte voor ontwikkeling en ik verwacht dan ook dat men hieraan een bijdrage levert. Verder verwacht ik dat we samen de uitdaging aankunnen.

Nog enkele feiten: Alex is 39 jaar, woont samen met zijn vriendin in Haarlem. Is in zijn vrije tijd vaak in het Kennemer Duingebied te vinden voor een wandeling en/of fietstocht, en verder regelmatig in de sportschool. Liefhebber van live muziek en een passie voor koken en avontuurlijke en actieve reizen.