Aviko ontvangt 2e Lean & Green Star voor verduurzamen

Bij Aviko wordt er alles aan gedaan om het transport van hun producten zo groen mogelijk te laten verlopen. Dankzij hun Europese netwerk van lokale distributiepartners en intelligente, milieuvriendelijke koelverse- en diepvrieslogistiek zetten zij zich in om het milieu zo min mogelijk te belasten. Het Lean & Green programma helpt ze om hun efficiëntere logistiek processen binnen het bedrijf te laden. Op die manier motiveert Aviko iedereen binnen de organisatie om duurzaam te denken en doen.

Aviko heeft mei 2021 hun 2e Lean & Green Star mogen behalen. Toch is het bedrijf al sinds 2013 begonnen met een aantal duurzame initiatieven, zoals binnenvaart. Frank Scholten, Transportmanager bij Aviko, is van mening dat niet alles over de weg moet en is dan ook altijd op zoek naar andere opties. Om het transport van de weg af te krijgen kijken ze of ze de shift kunnen maken naar andere modaliteiten. “De meeste uitstoot komt van het internationale transport.” -aldus Scholten. “Internationaal zetten wij dan ook in op het gebruik van intermodale opties om zo duurzaam mogelijk onze producten te vervoeren.”

2e Lean & Green Star voor AvikoBeladingsgraad en samenwerking bij Aviko

Verduurzaming gaat wat Aviko betreft om efficiëntie. Denk aan bijvoorbeeld de beladingsgraad optimaliseren. Dat doen het bedrijf door de inzet van LZV’s en tegelijkertijd ook door de beladingsgraad van containers omhoog te brengen. En dat gaat verder dan alleen beladingsgraad. Samenwerking is een belangrijk onderdeel in het behalen van de 2e Star. Samen met hun expediteurs kijken ze dan ook naar hoe ze hun containers kunnen hergebruiken. Aviko is toegewijd om met hun vervoerders een duurzame samenwerking op te zetten. Zo streven ze naar een meerjarig samenwerkingstraject waarbij duurzaamheid een rol speelt.

 

|Aviko: “Het Lean & Green programma is een mooie manier om te laten zien wat je doet.” |

 

Innovatie warehousing en warehouse ritten

Bewuste keuzes in Aviko’s warehousing neemt ook een hoop besparingen met zich mee. Het nieuwste vrieshuis in Steenderen is zo geoptimaliseerd dat deze nu is uitgeroepen tot het meest duurzame vrieshuis van Nederland. Van ondersteuning door middel van eigen energie-opwekkers in de vorm van zonnepanelen op het dak die helpen bij de energievoorziening tot het gebruik van restwarmte voor een optimaal kantoorklimaat en hergebruik van regenwater voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de toiletten. Aan verdere ambities geen tekort: “Wij ambiëren dat ook de koelmachines volledige elektrisch worden.” – aldus Tim Landsman, Data-Analist / Project manager Transport bij Aviko.

Aviko ontvangt 2e Lean & Green Star “Dat was inderdaad een eye-opener die we uit BigMile konden halen.” -vult Frank Scholten aan. “Wij hebben dan ook gekeken naar de wijze waarop wij dit efficiënter en duurzamer kunnen doen. De oplossing: een autonoom rijdende, elektrische truck.” Aviko heeft in samenwerking met VDL een pilot lopen waarbij ze tussen fabriek en warehouse met een volledig eigen autonoom rijdende, elektrische truck rijden. Een mooi project wat ze hopen op te schalen. “Het zou ideaal zijn als wij dit uiteindelijk op de openbare weg kunnen krijgen.” – vertelt Landsman. Aviko gaat in gesprek met bedrijven uit de omgeving om de bereidheid tot participatie te peilen.

Lean & Green helpt Aviko in het aan een kapstok hangen van duurzame initiatieven en binnen het bedrijf reuring aan het onderwerp te geven. Tegelijkertijd biedt het Lean & Green programma ook extern mogelijkheden. Partners vragen nog weleens wat ze aan duurzaamheid doen. “Het Lean & Green programma is een mooie manier om te laten zien wat je doet.” -vertelt Frank Scholten.

Lean & Green introductieEn wij vinden het waardevol om anderen binnen én buiten de Lean & Green community te inspireren middels hun verhaal. We kijken dan ook uit naar de verdere duurzame ontwikkelingen die Aviko zal doorvoeren. Wil jij nu ook, net als Aviko, ook erkenning krijgen voor de duurzame stappen die jouw bedrijf maakt? Neem dan kosteloos deel aan een van onze introductie ‘Fast Lane’ sessies.