CO2-reductie op cabotage bij K-Tainer

Halverwege augustus heeft het Rotterdamse bedrijf K-Tainer de Eerste Lean & Green star in ontvangst genomen. Bij de uitreiking was de voltallige directie aanwezig samen met stagiair Robin van der Maden die het Lean & Green traject als uitdagende stageopdracht heeft opgepakt begin dit jaar.

K-tainer is een bedrijf wat onder andere containers verkoopt, verhuurt en verbouwt. Het bedrijf biedt een zogenaamd ‘OneWay Transport’ aan. Zo zorgen ze ervoor dat containers die normaal leeg vervoerd zouden worden, worden aangeboden voor gratis gebruik, mits ze uiteraard naar een bepaalde bestemming gaan. Een mooie manier om ook containervervoer duurzamer te maken. 

Significante CO2-reductie door cabotage 

Voor Lean & Green is het een mooie ontwikkeling. K-Tainer is namelijk het eerste container trading en leasing bedrijf wat de Lean & Green Star heeft behaald. Binnen BigMile is berekend wat de besparing is van hun cabotage op verhuurde of verkochte containers. Uit de calculatie kwam uiteindelijk naar voren dat de cabotage leidt tot een CO2-reductie van maar liefst 76,5%. En volgens de regels van het Lean & Green programma is een reductie van 20% vereist voor de Eerste Star.  

Prachtig natuurlijk, maar obinnen ons programma voor de 2e of 3e Star in aanmerking te komen is echter ook een datakwaliteit gebaseerd op daadwerkelijke getallen vereist. Binnen het reglement zijn bepaalde kerngetallen toegestaan, waar K-tainer in deze calculatie ook vanuit was gegaanOp die manier bleek met deze grote reductie de Eerste Star het hoogst haalbare. Een mooi voorbeeld van wat, door middel van meten én verbeteren, voor allerlei bedrijven binnen de logistieke keten op het gebied van duurzaamheid mogelijk is. 

Een unieke duurzame invalshoek 

Het behalen van deze Star ging niet zonder slag of stoot. Het calculeren van de reductie door cabotage was binnen het programma nog niet eerder zo gedaan. Managing director Walter Ferreira is daarom ook heel blij met de uitkomst, die mede dankzij hun stagiair tot stand kwam. “Robin heeft ons echt heel erg goed geholpen. Ook de samenwerking met Lean & Green en BigMile was heel waardevol, zeker gezien het uitzonderlijk is wat wij doen.” Inmiddels heeft Robin zijn carrière in de containerwereld voortgezet en werkt tegelijkertijd aan zijn vervolgopleiding. Voor de ambities van K-Tainer om ook de tweede Star te gaan halen zullen ze dus op zoeken moeten naar een nieuwe topper van een stagiair.

Meten is weten 

Wil jij net als K-Tainer ook actief meten en reduceren van jouw CO2-uitstoot? Schrijf je dan in voor een van onze Fast Lane Sessies van komende maand. Tijdens deze vrijblijvende online sessie informeren wij je over hoe je als bedrijf een uitgebreide CO2 analyse van jouw eigen logistieke data kunt krijgen. Met behulp van deze CO2 analyse kun je, samen met ons CO2-reductie programma, effectiever werken richting de erkenning voor jouw duurzame resultaten. Kijk op: lean-green.nl/events/ voor de beschikbare data.