De belangrijkste maatregelen voor CO2-reductie in de logistiek

In 2030 moet de logistieke sector in Nederland 55% CO2 hebben gereduceerd t.o.v. 1990. Voor veel bedrijven voelt dat als een grote uitdaging in de verre toekomst. Toch zijn er meer dan genoeg maatregelen voor CO2-reductie waar je direct mee kunt starten. Lean & Green heeft sinds 2008 honderden bedrijven begeleid in het meten en reduceren van de CO2-uitstoot. De populairste maatregelen hebben we per thema voor je op een rij gezet.

 

1. Maatregelen voor de lading

De eerste maatregelen voor CO2-reductie betreffen de lading, ook bekend als het transportvolume. Dit kan op verschillende manieren worden geoptimaliseerd. Je kunt kijken naar het verbeteren van de beladingsgraad en/of het aanpassen van de frequentie. Verder zou je gebruik kunnen maken van een netwerk van vervoerders. Op deze manier kun je de verdeling van de landing efficiënter indelen, optimaler rijden en retour ladingen inplannen om leeg rijden te voorkomen. Daarnaast zien we dat veel bedrijven om tafel gaan met hun klanten en leveranciers zodra de CO2-uitstoot per klant inzichtelijk is (in het dashboard van Lean & Green). Dat vormt een helder uitgangspunt voor afspraken over een efficiënte en duurzame manier van transport. Samenwerken loont!

| Hoe hoger de beladingsgraad, hoe beter het bedrijfs- én CO2 resultaat 

 

2. Maatregelen rondom de herkomst en bestemming

Ook op het gebied van herkomst en bestemming zijn er genoeg interessante maatregelen om de CO2-uitstoot te reduceren. Met nieuwe plansystemen optimaliseer je de ritten. Dat kan ook door het werkgebied onder de loep te nemen: hoeveel distributiecentra zitten er op de routes en met wie werk je samen? Met meer distributiecentra worden de aanrijroutes ingekort en door onderdeel te worden van een netwerk kunnen aanrijroutes verkort worden. Ook hier zorgt samenwerken dus voor optimalisatie wat leidt tot CO2-reductie. Bij alle bedrijven zien we dat efficiënter werken hand in hand gaat met verduurzamen.

| Efficiënter werken gaat hand in hand met verduurzamen

 

gratis introductie co2 meten

 

3. Maatregelen om brandstof te besparen 

Dit zal je als muziek in de oren klinken, want brandstofbesparing scheelt geld én CO2. Op dit gebied zijn er zowel grote als kleine maatregelen te nemen. Wat vrijwel iedere deelnemer van Lean & Green doet én waar iedereen vandaag nog mee kan starten: (1) regelmatig controle van de bandenspanning, (2) het trainen van de chauffeurs in minimaal afremmen en optrekken en (3) het installeren van een snelheidsbegrenzer. Deze maatregelen hebben samen heel wat invloed op de CO2-uitstoot. Ook het uitlijnen van de trailer of het verminderen van ritten/km’s per lading zorgen voor een serieuze verandering in de CO2-uitstoot. Het vervangen van diesel door de biobrandstof HVO kun je ook vandaag al mee starten, HVO kan in een dieseltruck maar is per literprijs iets duurder. Een grotere investering zijn waterstof en/of elektrische trucks.  

| Besparen op brandstof kun je vandaag al mee starten

 

4. Maatregelen om energie te besparen

Op energie kun je als onderneming ook veel CO2 reduceren. Bijvoorbeeld bij de inkoop van gas en elektriciteit, op deze manier kan je ook de locatie en/of het warehouse verduurzamen. Daarbij komt kijken: hoe is het warehouse geïsoleerd, hoe gaan we om met het energieverbruik en zijn daar punten waar we op kunnen verbeteren? Door bijvoorbeeld zonnepanelen te instaleren op alle daken. Of zelfs een windmolen aan te schaffen op het eigen terrein om zo groene energie op te wekken. Wil je nog een stapje verder, dan kan je tegenwoordig zelfs je eigen groene energie opslaan in een mega batterij.

| Ook locaties kunnen helpen bij CO2 reductie

 

De eerste stap naar verduurzamen: start met meten 

  • In onze gratis online kennissessies vertellen we je alles over het meten en reduceren van CO2 en hoe de tools van Lean & Green je daarbij helpen.