logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

20 apr 2021

Star

LEAN & GREEN Award

11 nov 2013

LEAN & GREEN Deelnemer

03 apr 2013

Over Aviko B.V.

Over Aviko 

In 1962 is Aviko opgericht in een oude zuivelfabriek in Hoog-Keppel door enkele aardappelboeren die waarde wilden toevoegen aan hun aardappels. Sindsdien 1962 is Aviko uitgegroeid tot één van de vier grootste aardappelverwerkende bedrijven ter wereld. Sinds 2002 is Aviko een dochterbedrijf van Royal Cosun. Met een marktaandeel van 50% is Aviko wereldwijd marktleider in gekoelde frites. Dit is te danken aan vele jaren ervaring, uitgebreide vakkennis, een goede logistiek maar vooral een klantgerichte instelling. 

Kijk voor meer informatie op www.aviko.nl 

Waarom Lean & Green?

“Aviko is Lean & Green Winner omdat we inzetten bewust zoeken naar mogelijkheden om te zorgen dat onze logistiek minder belastend is voor de omgeving.”

Frank Scholten van Aviko over Duurzaam leiderschap 

Op de Meet HUB Lean & Green van 19 december 2019 ging Frank Scholten, Transportmanager bij Aviko, in op duurzaam leiderschap. Vooraf spraken we met hem over dit actuele onderwerp. Lees het interview en bekijk de video.

Wat is voor jou duurzaam leiderschap?
Duurzaam leiderschap zit voor mij in keuzes maken en mensen motiveren om de gekozen richting in te slaan en daar te blijven. Ik ben een voorvechter om mensen gemotiveerd te krijgen én te houden op het gebied van duurzame logistiek. Kijk naar alternatieven voor wegtransport en laat je niet bij de eerste incidenten ontmoedigen. Duurzame logistiek is een kwestie van lange adem, duurzaam leiderschap is dat ook.

Hoe zien we duurzaam leiderschap terug in LEAN & GREEN binnen Aviko?
Binnen Aviko hadden we een bepaalde transportstroom naar Zuid-Duitsland, 5 x per week. Hiervoor hebben we op een moment gekozen voor railvervoer. De spoorvervoerder echter heeft het aantal ritten teruggebracht tot 3 per week omdat het volume te laag is. Dat is natuurlijk jammer maar het is geen reden om helemaal van dit alternatief af te stappen. We vullen dat nu in met 2 ritten per week via de weg en 3 via het spoor. Zo houden we mede het volume hoog. En latenwe zien, binnen en buiten onze organisatie, dat we geloven in off-road oplossingen.

Wat zijn jouw uitdagingen binnen Aviko in dit opzicht? Krijg je voldoende interne steun?
Absoluut. Binnen ons moederbedrijf staat duurzaamheid hoog in het vaandel. In de food- en agri-sector wordt duurzaam produceren en vervoeren steeds belangrijker.
Ook intern heb ik steun nodig. Die krijg ik ook mits ik de mensen in het team continu wijs op het belang van duurzaamheid. Wat doen we, waarom, welke toekomstige belangen spelen daarbij mee? Ik zet storytelling actief in om die interne steun te waarborgen.

Er wordt wel gezegd, als duurzaam leider moet je heldere doelen stellen. Herkenbaar?
Dat is precies wat ik doe. Ik daag de mensen in het team uit om met duurzame oplossingen te komen voor ritten van 700 km of meer. Als je de mensen zelf laat ontdekken wat er kan, raken ze betrokken, het wordt ook hun ding.

Je dienstbaar opstellen is ook onderdeel van leiderschap anno nu. Hoe zit jij daarin? Hoe verhoudt zich dat de het stellen van heldere doelen?
Je slaat de spijker op zijn kop. Je dienstbaar opstellen is zo belangrijk. Mijn taak is, door bijvoorbeeld storytelling, aan te geven wat we willen en waarom. Vervolgens geef ik de mensen de ruimte om dit zelf in te vullen. Het succes leg ik uiteindelijk bij de mensen zelf. Het is hun werk, hun verdienste. Daar hoef ik als manager niet bij te staan. Ik schep het kader waardoor de mensen deze successen kunnen behalen. Simpel!

Leiderschap staat of valt met samenwerking buiten de eigen muren. Hoe geef je dat vorm?
Duurzaam vervoeren kun je niet alleen. Wij zijn daarom bijvoorbeeld lid van het platform New Ways Gelderland. Hier werken we samen aan intermodale oplossingen. Tot mijn verbazing hebben we hier een mooie oplossing ontwikkeld voor intermodaal transport van Nijmegen naar Hull. Dat kan alleen omdat alle betrokken partijen de handen ineenslaan. Verlader, vervoerder, rederij, terminal, als ze het allemaal zien zitten, werken ze samen om die oplossingen uit te voeren.

Hoe ga je als duurzaam leider om met de voortdurende verandering?
Als manager breng ik de omgeving en de ontwikkelingen daarin, in kaart. Vervoersmethoden, ICT, arbeidsmarkt, vraag van klanten enz. Vervolgens neem ik de mensen in het team mee in het verhaal. Storytelling is een techniek die ik daarin met succes toepas. Wat gebeurt er, wat betekent dat voor Aviko en voor ons werk? Ik schets de stip op de horizon en bied de mensen de ruimte om daarin optimaal hun werk te doen.

Welke tips zou je willen delen met partijen die hun logistiek willen verduurzamen?
Verduurzamen kun je niet alleen, samenwerking is de sleutel. Haal je inspiratie dan ook gerust van buiten.
Ook een belangrijk punt is de noodzaak om te investeren. Dat duurzame doel bereik je niet zomaar, het kost geld. Beschouw dit als een investering voor de lange termijn. Immers, als je niet slimmer gaat werken, heb je straks namelijk geen business meer.

Leiderschap en zero emissie als toekomstig doel, hoe hangen die voor jou en Aviko samen?
Zero emissie is haalbaar. Uiteindelijk gaan we naar een situatie met zero emissie. Inderdaad, je ontkomt niet aan emissie, het gaat erom de CO2-uitstoot te absorberen of te compenseren.

Leiderschap sluit daarbij aan, het gaat om het in kaart brengen van de mogelijkheden en om de mensen te motiveren, daarvoor open te staan. Je moet mensen ruimte geven om te pionieren. Of ik dat leuk vind? Absoluut, de duurzame uitdagingen zijn de krenten in de pap.