Lean & Green Milestones

  • Star

    LEAN & GREEN1e Ster

    15 dec 2020

  • Star

    LEAN & GREENAward Deelnemer

    18 apr 2012

  • LEAN & GREENDeelnemer

    28 mrt 2013

Over Kloosterboer Group B.V.

Kloosterboer, een familiebedrijf opgericht in 1925, verzorgt voor klanten uit de hele wereld onder andere de opslag, overslag en forwarding (over zee en land) van een uitgebreid pakket koel- en vrieslading. Hierbij moet gedacht worden aan onder meer vis, vlees, fruit, vruchtensappen, vruchtensapconcentraten, boter, melkpoeder, kaas en diepvries patat. Met ruim 3 miljoen m3 / 500.000 ton opslagcapaciteit verdeeld over 14 locaties en meer dan 600 medewerkers in dienst, is Kloosterboer een van de grootste spelers in dit segment. Onze klanten zijn grote gerenommeerde bedrijven in de food-sector.

 Kijk voor meer informatie op www.kloosterboer.com

“Duurzaamheid is als bedrijf maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen om bij te dragen aan een duurzame wereld. Als marktleider vinden we dat we de verantwoordelijkheid hebben om een voortrekker te zijn op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen.”

Bekijk ook de video

 

https://youtu.be/8bwYKB34_L8

Waarom Lean & Green?

Met meer dan 3 miljoen kubieke meter koel- en vriesopslagruimte is Kloosterboer een van de grootste logistieke dienstverleners voor temperatuur gecontroleerde goederen in West-Europa. Het familiebedrijf, dat al sinds 1925 bestaat, heeft een groot hart voor duurzaamheid. Sinds het behalen van de Lean & Green Award twee jaar geleden nam het bedrijf veel duurzame initiatieven, en met succes: de Lean & Green Star is inmiddels in beeld. Aan het woord Hans Kroes, algemeen directeur van de Kloosterboer Groep.

Kloosterboer ontving in april 2012 de Lean & Green Award. Hoe motiveerde u uw bedrijf voor Lean and Green?
Door aan te sluiten bij de Lean &Green beweging draagt Kloosterboer haar ambitie als duurzaam logistiek dienstverlener duidelijk uit en neemt het een voortrekkersrol in de verduurzaming van de geconditioneerde logistiek dienstverlening. Als marktleider in temperatuur gecontroleerde opslag en distributie van voedselproducten voelen wij ons verantwoordelijk om initiatieven te nemen op het gebied van duurzaamheid en groen ondernemen. Om die reden waren we in april 2012 het eerste koelbedrijf dat de Lean and Green Award in ontvangst nam.

Hoe ver zijn jullie op weg naar de Lean & Green Star?
We zijn op de goede weg. Met een windmolen in Vlissingen, 1800 zonnepanelen op onze locatie op de Maasvlakte en het volgens BREAAM bouwen van onze uitbreiding op de Maasvlakte maken we stappen in de juiste richting. En natuurlijk laten we het hier niet bij. Ook de komende jaren zullen we ons bedrijf verder verduurzamen om de gestelde reductie te realiseren.

Welke maatregelen nemen jullie nu concreet om jullie Lean &Green doel van 20% CO2 reductie te bereiken?
Op onze vestiging in Vlissingen draait een windmolen met een capaciteit van 3,5 megawatt en sinds oktober 2013 beschikt onze vestiging op de Maasvlakte als eerste koel- en vrieshuis over het drie sterren BREEAM-NL nieuwbouw oplevercertificaat. Op diezelfde vestiging hebben we april dit jaar ook een zonnepanelen installatie van 450kWp in gebruik genomen. Verder zijn we nog bezig met ombouwen van oude koel- en vriesinstallaties, het vervangen van oude verlichting door LED-lampen en het verduurzamen van ons heftruck materieel. Daarnaast maken we stappen om de koel- en vriesketen te verduurzamen. Zo zetten we in overleg met onze klanten steeds vaker de barge in, zetten we in op plastic ladingdragers en maken we afspraken met rederijen om lege reefer containers op onze vestiging in Vlissingen op te mogen slaan. Zo verminderen we lege kilometers van reefer containers.

Wat betekent Lean &Green voor Kloosterboer en/of jullie klanten?
Een aantal van onze klanten vindt het belangrijk, omdat ze zelf ook actief met Lean & Green bezig zijn. Samen met hen proberen we dus in de keten stappen te maken. Gezamenlijk kijken we steeds vaker kritisch naar het optimaliseren van de logistieke keten, te beginnen bij locatie en transportmiddel. Maar ook bundeling van ladingstromen kan grote voordelen opleveren, dus werken we daar actief aan met bestaande en nieuwe klanten. Door de schaalvoordelen wordt automatisering interessanter, wat weer impact heeft op de CO2 uitstoot per pallet in opslag. Uit onze analyses blijkt namelijk dat een geautomatiseerd hoogbouw vrieshuis tot 45% energiezuiniger is dan een conventioneel vrieshuis.

Hoe helpt/ kan Connekt Kloosterboer helpen om verder te groeien in duurzame mobiliteit?
Tot op heden hebben wij veel van de door ons genomen initiatieven zelf opgepakt. In de toekomst zijn we van plan om meer aan te sluiten bij Connekt om zo nog meer stappen naar een verdere verduurzaming van onze organisatie te kunnen maken. Want daar ligt de kracht van het netwerk

Wat zou u tegen andere Lean & Green koplopers willen zeggen?
Laat aan je klanten, medewerkers en ketenpartners zien dat je duurzaamheid serieus neemt en sluit je aan bij het Lean & Green netwerk. Door samen te werken in de keten, lading te bundelen in zowel transport als opslag kunnen we grote stappen zetten, waarbij iedereen in de keten winst behaalt en we tegelijkertijd CO2 besparen.