logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 3e Ster

30 mei 2018

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

14 mei 2014

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

07 nov 2012

Star

LEAN & GREEN Award

10 nov 2010

LEAN & GREEN Deelnemer

14 aug 2013

Over Moonen Packaging

Moonen Packaging, met haar hoofdkantoor gevestigd in Weert, is zowel in Nederland als België een toonaangevende leverancier van (composteerbare) verpakkingsmaterialen aan industrie, supermarkten en detailhandel. Moonen biedt door haar unieke logistieke organisatie een belangrijk kostenvoordeel aan haar klanten. 

Kijk voor meer informatie op www.moonenpackaging.com 

Waarom Lean & Green?

Als een van de zes eerste koplopers die de 3e Lean & Green Star in ontvangst namen op 31 mei 2018, geeft Moonen Packaging het goede voorbeeld. De Weertse verpakkingsspecialist gaat door om zo min mogelijk CO2-uitstoot te produceren, en haalde daarom de ster met de fiets op. Roland van Bussel (COO) en Ruben Nolles (Quality Assurance) vertrokken op 31 mei 2018 om 7:00 uur met de fiets vanuit Eindhoven om de uitreiking in Amersfoort bij te wonen.

Roland van Bussel en Ruben Nolles van Moonen Packaging fietsten vanuit Eindhoven naar Amersfoort om de 3e Lean & Green Star te ontvangen.

Mariëtte van Empel, programmadirecteur Duurzame Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, overhandigde de 3e Star.

 

Hoe kwamen jullie op het idee om de 3e Lean & Green Star te komen halen op de fiets?
Ruben: “Het is voor ons alleen maar logisch, als je een prijs in ontvangst neemt waaruit blijkt dat je bedrijf er alles aan doet om CO2-uitstoot te reduceren. We doen het niet alleen voor publiciteit, we willen ook naast het programma ons best blijven doen om CO2-uitstoot te verminderen.”

Roland: “Moonen Packaging wil een duurzaam bedrijf zijn, zowel in de producten die we verkopen maar ook qua bedrijfsvoering. Daarom dragen onze warehouse mensen circulaire kleding, verduurzamen wij ons magazijn (met LED, warmteregulatoren) en ons wagenpark.”

Moonen Packaging is een van de eerste drie 3e Star Winners en behoorde ook tot de eerste 2e Star Winners – jullie zijn met recht Lean & Green koplopers. Wat drijft Moonen als het gaat om duurzaamheid?
Roland: “Gé Moonen brengt het ‘groene virus’ over op alle mensen binnen het bedrijf. We zijn ons ervan bewust dat we eigenlijk een leverancier van afval zijn in een vroeg stadium: op verpakkingsmateriaal zit niemand te wachten. Alles wat wij leveren komt in principe op de afvalberg terecht. Daar willen we wat aan doen, vanuit onze rol als groothandel, midden in de keten. Dat betekent ook dat we ons nieuwe warehouse en onze logistiek zo snel mogelijk willen verduurzamen. Duurzaamheid gaat ook over hoe je met mensen omgaat. We luisteren naar en zorgen voor ons personeel, met opleidingen bijvoorbeeld, maar ook met het rouleren van taken.”

Wat is jullie ideaalbeeld als het gaat om duurzame logistiek?
Roland: “Sinds 2 jaar werk ik bij Moonen Packaging. Mijn eerste stap was: de voorraad beter voor elkaar. Daarna ben ik met de criteria voor de 3e Lean & Green Star begonnen, ook met onze vervoerders. Nu wil ik bekijken hoe we ook de inbound kant kunnen verbeteren.”

Hoe gaan jullie dat bereiken, hoe kan Lean & Green daarbij helpen?
Roland: “Ten eerste met Lean analytiX: meten is weten. Met Lean analytiX krijg je inzicht waar je kunt verbeteren. Zo hebben we de 3e Star gehaald. Daarnaast wil ik graag aansluiten bij Off-Road. Rail en kanaal gebruiken we nog te weinig. En tot slot wil ik graag het Lean & Green netwerk leren kennen: mensen die worden geïnspireerd door dezelfde ambitie voor duurzaamheid.

Wat is jullie boodschap aan collegabedrijven in de logistiek?
Roland: “Denk niet in ‘ja,maar’. Wees niet bang om de stoute broek aan te trekken. Toon lef en zet door. We moeten echte supply chain partners worden die data durven te delen. Dan zet je echt stappen. Wij wilden ook niet alles delen, maar ik geloof heilig in blockchain-achtige constructies waar we samen een groene win-win situatie kunnen creëren.”