logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 4e Ster

16 nov 2023

Star

LEAN & GREEN 3e Ster

30 mei 2018

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

14 mei 2014

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

07 nov 2012

Star

LEAN & GREEN Award

10 nov 2010

LEAN & GREEN Deelnemer

14 aug 2013

Over Moonen Packaging

Moonen Packaging, met haar hoofdkantoor gevestigd in Weert, is zowel in Nederland als België een toonaangevende leverancier van (composteerbare) verpakkingsmaterialen aan industrie, supermarkten en detailhandel. Moonen biedt door haar unieke logistieke organisatie een belangrijk kostenvoordeel aan haar klanten. 

Kijk voor meer informatie op www.moonenpackaging.com 

Waarom Lean & Green?

Een relatieve CO2-reductie van ruim 64% ten opzichte van de 0-meting in 2012, wat méér is dan de internationale klimaatdoelen van Parijs voor 2030. Als eerste bedrijf in Nederland zonder eigen wagenpark. En getest door een accountant. Wij hebben 22 november 2023 onze vierde Lean & Green ster in ontvangst mogen nemen.

Een groene logistieke keten is de toekomst. We weten allemaal dat verandering nodig is voor een leefbare en duurzame wereld. Alleen samen kunnen we de grote uitdagingen waar we voor staan aanpakken. Lean & Green is Europa’s leidende CO2-reductieprogramma in de logistiek. Ontwikkeld door en voor bedrijven binnen de logistieke dienstverlening die verladen of vervoeren. Het programma heeft als doel om de CO2-emissie binnen de logistiek structureel te reduceren. Dat doen ze door het activeren van samenwerkingen, het delen van kennis en het inzetten van slimme effectieve maatregelen.

Onze taak als regisseur in de keten
In onze rol als ketenregisseur benaderen we de markt proactief waarbij we samenwerken met onze transportpartners aan een duurzame(re) toekomst. Samen hebben we bekeken welke verduurzamingsmaatregelen de meeste impact hebben om de CO2-footprint verder te reduceren. Naast duurzaamheid blijft performance ook een belangrijke pijler bij het bundelen van onze krachten en inzichten.

Max Monse, Supply Chain Analyst, geeft een aantal voorbeelden hoe wij onze logistiek de laatste jaren hebben verduurzaamd. “We zijn gewisseld van vervoerder voor onze parcel zendingen, omdat de nieuwe vervoerder een dichter en duurzamer netwerk heeft. Doordat de nieuwe vervoerder een dichter netwerk heeft, worden er minder lege kilometers gereden. “Daarnaast hebben zij een groot elektrisch wagenpark waardoor de CO2-uitstoot verder daalt”.

Verder hebben we met een aantal vervoerders de overstap gemaakt naar HVO brandstof. “Het is natuurlijk wel wat duurder, echter is het een strategisch besluit uit liefde voor onze planeet. Het reduceren van onze CO2-uitstoot is een belangrijk doel”. Aldus Max.

Tevens is het pand waar wij in 2020 onze intrek hebben genomen duurzamer, wat bijdraagt aan het behalen van deze vierde lean & green ster. Het is BREAAM Excellent gecertificeerd, heeft het A++++ energielabel en volledig CO2-neutraal.

Transparantie in vervoer: co2 rapportage per zending
Door het verkrijgen van deze inzichten zijn wij in staat om samen met de gehele keten een nog grotere impact te kunnen realiseren. Deze data wordt gebruikt als input om samen met onze klanten en partners in gesprek te gaan. Zij kunnen straks niet alleen hun afweging maken op kosten en levertijd, maar ook op basis van CO2-uitstoot (per zending). We streven ernaar om dit middels een rapportage aan te bieden, waarmee we klanten en partners tevens ondersteunen in hun rapportageverplichtingen van CSRD.

Benieuwd naar onze volgende stappen? Houd onze socials in de gaten.