logo

Contactpersonen

person

Voornaam Achternaam

Function

Star

LEAN & GREEN 4e Ster

10 jan 2023

Star

LEAN & GREEN 3e Ster

14 jun 2019

Star

LEAN & GREEN 2e Ster

15 nov 2016

Star

LEAN & GREEN 1e Ster

03 nov 2014

Star

LEAN & GREEN Award

10 nov 2010

LEAN & GREEN Deelnemer

03 mrt 2013

Over Rensa Groep B.V.

Rensa is een landelijk opererende technische groothandel die producten voor klimaatbeheersing (ketels, radiatoren, fittingen, appendages, ketel onderdelen) levert aan professionele afnemers (installatiebedrijven). Als enige groothandel in de branche voert Rensa alle aspecten van de logistieke processen in eigen beheer uit waarbij de specifieke wens van de klant, ook in de logistieke dienstverlening, altijd centraal staat. Voorbeelden zijn tijdrestricties bij het uitleveren, kleingoedpakketten per woning en radiatoren die per bouwlaag of etage worden gestapeld. Rensa heeft een top 3 positie in de Nederlandse markt. 

Kijk voor meer informatie op https://www.rensa.nl/ 

 

Waarom Lean & Green?

‘Van mijlpaal naar mijlpaal’

Op 4 november 2014 won Technisch Handelsbureau Rensa de Lean and Green Logistics Star. Die mijlpaal mag gevierd worden, vindt Jur Hofland, coördinator duurzaamheid & logistiek. Want 20% CO2 reductie is al een hele prestatie. Tegelijkertijd ziet Hofland alweer uit naar de volgende Lean and Green mijlpaal. Want: “jezelf blijven verbeteren is een must.”

Welke rol speelt duurzaamheid binnen Rensa?
In de eerste plaats willen we onze logistieke processen zo efficiënt mogelijk organiseren. Dat is best een uitdaging in de bouwsector. Bestellingen kunnen immers tot 18 uur worden geplaatst en moeten doorgaans de volgende dag worden geleverd. De afleveradressen wisselen ook voortdurend. Bovendien hebben we veel eenmalige adressen. Dat vergt veel flexibiliteit in de planning. Natuurlijk willen we die zo optimaal mogelijk organiseren.

Wat betekent het winnen van de Lean & Green Logistics Star voor Rensa?
Intern heeft Lean and Green ervoor gezorgd dat duurzame logistiek nu is ingebed in organisatie. De directie wilde zich hieraan committeren, en de mensen in het magazijn vinden het net zo belangrijk. Ze doen nu bijvoorbeeld uit zichzelf de deur achter zich dicht om energie te besparen. Lean and Green heeft echt een cultuuromslag teweeg gebracht, zonder druk uit te oefenen op onze mensen. Extern heeft Lean and Green ook deuren geopend. Hoewel de CO2-prestatieladder in de bouwsector veelvuldig in tenders wordt gevraagd, ligt Lean and Green dichter bij de bedrijfsfunctie van Rensa en spreekt de community gedachte van Connekt ons bijzonder aan. Samen ideeën ontwikkelen is de volgende stap in duurzaamheid.

Hoe heeft Rensa de Lean & Green Star gerealiseerd?
We zijn zelf tests gaan doen om te kunnen beoordelen of maatregelen ook daadwerkelijk werken. Zo hebben we bijvoorbeeld uitgezocht of het duurzamer is om te leveren in dozen of in plastic kratten. Voor ons blijven die dozen duurzamer, omdat wij vaak leveren op eenmalige adressen. We hebben verder doorsnee maatregelen genomen zoals Green Order, Verhogen van de beladingsgraad, reduceren van retourstromen, inzetten van een LZV, rijstijltrainingen en toepassen bandentechniek.

Waar zien jullie mogelijkheden om verder te verduurzamen?
We rijden niet alle kilometers zelf, maar huren ook charters inv of laten onze producten via de pakketdienstservice afleveren. Die kilometers vallen nu nog buiten de scope, maar de CO2-uitstoot is wel meegenomen in de nulmeting. 1 charter minder = evenredig CO2 minder. Ik zie daarom veel in samenwerking met andere partijen binnen onze keten.

Hoe helpt Lean & Green jou daarbij?
Met Lean & Green bewegen we van mijlpaal naar mijlpaal. De eerste Star betekent meer dan alleen maar meedoen: we hebben ons doel bereikt! Dat betekent dat we ons weer een nieuw doel kunnen stellen: procesoptimalisatie. Dat kan samen met onze klanten en onze leveranciers. Maar het kan misschien ook breder in de supply chain. En daarbij kan het Lean and Green netwerk van waarde zijn.

Hoe kunnen we de supply chain dan optimaliseren?
Optimaliseren van de supply chain kan op drie manieren. In de eerste plaats procesmatig: je kunt de beladingsgraad van vrachtwagens verhogen als je gaat samenwerken met andere bedrijven. In de tweede plaats kun je sturen op gedrag. Dat is een langer proces, waarbij je informatie gaat delen. Tot slot leveren slimmere technieken natuurlijk veel besparing op: denk aan Euro 6 motoren, duurzame stroom en nieuwe planningssystemen.

Wat zou je tegen bedrijven, die nog niet lid zijn van de Lean & Green Community, willen zeggen?
Als je de groene pet op zet kom je tot verrassende en creatieve ideeën, die heel veel kunnen opleveren. Je wordt niet zo maar Lean & Green, want je moet er echt iets voor doen. Maar de energie die je erin stopt komt er dubbel en dwars weer uit. En realiseer je wel: duurzaamheid is de nieuwe economie. Lean & Green is dus een must voor ieder gezond bedrijf.

Rensa is een landelijk opererende technische groothandel die producten voor klimaatbeheersing (ketels, radiatoren, fittingen, appendages, ketel onderdelen) levert aan professionele afnemers (installatiebedrijven). Als enige groothandel in de branche voert Rensa alle aspecten van de logistieke processen in eigen beheer uit waarbij de specifieke wens van de klant, ook in de logistieke dienstverlening, altijd centraal staat. Voorbeelden zijn tijdrestricties bij het uitleveren, kleingoedpakketten per woning en radiatoren die per bouwlaag of etage worden gestapeld. Rensa heeft een top-3 positie in de Nederlandse markt.