Eerste Star Kamstra Transport door duurzame innovatie

Kamstra Transport is een bedrijf wat zichzelf graag wil onderscheiden. Dit doen zij onder andere door bewust om te gaan met het milieu. Ze investeren daarom ook vaak in innovatie, met name binnen het materieel wat ze gebruikenKamstra ziet investeren in duurzame oplossingen dan ook als een manier om zo meer zekerheid voor hun werknemers en opdrachtgevers te creëren. 

Zo is het bedrijf Kamstra Transport gestart met het Lean & Green programma. Het bleek dat ze binnen een jaar al genoeg CO2-uitstoot gereduceerd hadden om in aanmerking te komen voor de 1e Star. Deze prestatie hebben zij behaald door op vele fronten aanpassingen te doen.  

CNG wagens en het nieuwe rijden 

Meedoen aan het programma zorgde uiteindelijk voor een mooie opsomming van duurzame maatregelen die Kamstra de afgelopen jaren heeft genomen: “Wij waren bijvoorbeeld één van de eerste distributievervoerders met drie wagens die op bioCNG rijden.” vertelt Jan Kamstra trots. 

Deze nieuwe wagens gaf ze een mooie aanleiding om gelijk te kijken naar hoe ze hun chauffeurs konden helpen bewuster te rijdenOm de zoveel tijd spenderen ze hier door middel van een opfriscursus aandacht aan. Naast het nieuwe rijden hebben ze zich ook gericht op de bandenspanning en snelheidsbegrenzing van hun wagens. “Dat scheelt ontzettend veel brandstof.” – geeft Jan Kamstra aan.  

 

|Kamstra Transport: “Het geeft ook een stukje uitstraling naar buiten toe” |

 

Bewustwording binnen en buiten het bedrijf 

Thema Lean & Green: samenwerkenMeedoen aan het programma creëert voor Kamstra ook een stukje bewustwording binnen het bedrijf. “Zo’n Star en sticker op je wagens helpt daarbij.” -aldus Jan Kamstra. “Het geeft ook een stukje uitstraling naar buiten toe.” Een mooi bijkomend voordeel wat Kamstra heeft ervaren is dat de opdrachtgevers hierdoor ook soms een beetje wakker worden geschud. Zo zien hun opdrachtgevers dat ze een interessante partij zijn. Jan Kamstra geeft aan dat het bedrijf meer dan openstaat om het gesprek aan te gaan als het gaat om duurzaamheid. Ze zien dan ook mooie duurzame ontwikkelingen bij hun opdrachtgevers. Door deze overeenkomsten in duurzame doelstellingen uit te lichten streven ze ernaar de samenwerking verder te versterken.  

Samen werken aan duurzaamheid 

Door te kijken naar duurzame overeenkomsten hopen ze via actieve samenwerking de volgende stappen te nemen. Zo wil Kamstra graag in de binnensteden geheel elektrisch gaan bezorgen. Dat brengt natuurlijk wel een ander kostenplaatje met zich mee. Sommige bedrijven doen nog niets. En je moet het uiteraard wel kunnen bekostigen.” – aldus Jan Kamstra. Door de krachten te bundelen kan deze wens wellicht een stuk haalbaarder worden.  

Kamstra is een bedrijf wat hun CO2-reductie ook puur moet doen op hun transport. “Het logistieke centrum is namelijk niet van ons.” -verteld Jan Kamstra. “Transport is voor veel bedrijven een ondergeschoven kindje. Maar het is wel vaak het enige wat ze geld kost. Het is mooi om te zien hoe een bedrijf als Kamstra haar verantwoordelijkheid neemt om hun transport zo duurzaam mogelijk te maken. We kijken dan ook uit naar de verdere ontwikkelingen van het bedrijf. 

 

Lean & Green introductieAan de slag met verduurzaming 

Is bewust omgaan met het milieu binnen jouw bedrijf ook belangrijk en neem je hier bewust stappenWil je dit graag op een erkende manier naar buiten toe reflecteren? Neem dan deel aan het Lean & Green programma. Maak middeleen van onze wekelijkse Fast Lane Sessies kosteloos kennis met ons programma.