Eerste Star Schavemaker: samen werken aan de CO2-reductie

In de diverse branches waarin Schavemaker zich beweegt maakt het bedrijf al jarenlang de afweging of iets niet duurzamer kan. Dat begon met kleine dingen, zoals geen rekeningen op papier hebben. Ze willen namelijk zo paperless mogelijk werken. Hun facturatie gaat nu ongeveer voor 90% via de mail. In de loop der tijd is die gedachte steeds groter geworden. “Daar waar mogelijk proberen we te kijken naar hoe het duurzamer en schoner kan.” – aldus Susanne Dirksen (Sales Manager at Schavemaker Logistics and Transport). 

Bij Schavemaker komt de duurzame insteek ook ten goede van de bedrijfsresultaten. Voor hunzelf en voor de toekomst. Ze merken dat de jongere generatie het heel belangrijk vindt dat het bedrijf ermee bezig is. “Het beweegt mee in de keuze of iemand voor dat bedrijf wil werken of niet.” – geeft Dirksen aan. Het blijft dan ook een onderdeel van hun toekomststrategie. Ze zien dit ook als een manier om op de lange termijn hun bestaansrecht vast te stelle

Duurzame resultaten 

LNG truck SchavemakerHartwig van Balen Blanken (Process Manager at Schavemaker Logistics & Transport) is betrokken bij de data. Hij houdt zich bezig met welke duurzame vooruitgang ze zien en wat de resultaten zijn. Ze zijn al lange tijd met een aantal duurzame trajecten bezig en binnen het bedrijf hebben ze dan ook veel data beschikbaar. Het was belangrijk om dit goed te analyseren. “Want, hoe lezen we deze data nou?” – aldus Van Balen Blanken. Zeker als je geen gewichten weet, maar alleen maar gemiddelden tot de beschikking hebt. Door de groot aantal trajecten die ze al hadden lopen bleken ze waardevolle uitkomsten te hebben. “We waren voorheen alleen niet bezig met het naar buiten brengen daarvan.” -vult Dirksen aan. 

Lege kilometers en alternatieve brandstoffen 

Een hoofddoel is om ter aller tijde lege kilometers te reduceren. “Hoe minder hoe beter.” – geeft Dirksen terecht aan. Daarvoor schakelen ze met hun samenwerkende partijen en proberen ze met deelpartijen geconsolideerd op te halen. Verder proberen ze ook bewuster om te gaan met wanneer wat afgeleverd moet worden. Dit doen ze door de mogelijkheid om 1 keer in de week te leveren, in plaats van 1 keer per dag, bespreekbaar te maken. Met de juiste data kun je over de plangroepen heen kijken en lading van elkaar overnemen. Het helpt partijen onderling meer met elkaar te praten. “Zo kun je zien we er capaciteit heeft en wie ergens is.” – aldus van Balen Blanken. 

Alternatieve brandstoffen, zoals de inzet van LNG trucks heeft een mooi aandeel gehad in hun duurzame prestaties. En ze verwachten hier verder op uit te breiden. Maar bij Schavemaker hebben ze ook gekeken naar het getrokken materiaal en de optimalisatie in het gewicht daarvan. Goed om bewust te kijken naar waar een lichte trailer eventueel meegenomen kan worden. Boordcomputers weten ook het rijgedrag te beïnvloeden. Bewuster rijden helpt ze brandstof en de daarbij behorende uitstoot te besparen. 

 

| Schavemaker: “Er komt een moment dat klanten gaan eisen dat je op de factuur je CO2-uitstoot gaat noteren.” |

 

Logistieke planning en samenwerking 

Voor de toekomst is het bedrijf bezig met een planningstool. Ze willen naar hun huidige planning kijken en een optimalisatieslag doorvoeren. “We gaan voor nog beter, met minder materiaal. Hoewel ik geloof dat het bijna niet beter kán.” -grapt Dirksen. Toch blijven ze verder kijken, en dat siert het bedrijf. Zo onderzoeken ze momenteel de mogelijkheden van elektrische trucks. Want ondanks dat ze al een groot deel via spoor vervoeren, geeft Dirksen toe: “Trucks heb je toch altijd wel nodig.” Het is dus zeker waardevol om daar aandacht aan te besteden. 

Multimodale oplossing SchavemakerAls je kijkt naar nieuwe ontwikkelingen in de markt, is praten met collega-bedrijven een must. Want door middel van een nauwe samenwerking kun je elkaar versterken op het gebied van duurzaamheid. “Daar heb je allemaal belang bij.” – aldus Dirksen. “En er komt natuurlijk een moment dat klanten gaan eisen dat je op de factuur je CO2-uitstoot gaat noteren.” Ze zien het dan ook de taak voor klant en dienstverlener om samen te werken aan de reductie. 

Mooi om te zien hoe Schavemaker de verantwoordelijkheid neemt -en blijft nemen- om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. We hopen Schavemaker dan ook graag verder te helpen met hun duurzame ambities en ze zo richting een volgende Lean & Green Star te zien gaan. Ook aan de slag met jouw duurzame ambities? Plan gerust een afspraak in voor een kennismaking met één van de Lean & Green experts.