Topsector Logistiek: Stadslogistiek

Op weg naar emissievrije stedelijke distributie: zero-emissie zones

Vanaf 2025 gaat er iets veranderen: dertig Nederlandse steden sluiten stapsgewijs de poorten voor fossiele bedrijfswagens. De zogenoemde zero-emissie zones zijn een maatregel vanuit het nationale Klimaatakkoord om de uitstoot van de stedelijke logistiek (bestel- en vrachtwagens) te verminderen. Hoe gaan de steden dit regelen? Wat zijn de toegangsregels? Welke uitzonderingen zijn er en hoe kun je hiervan gebruik maken? Remco Hoogma van SPES gaat uitgebreid in op alle vragen. Hij werkt namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat samen met de gemeenten om de zones vorm te geven.

 

Sprekers:

  • Remco Hoogma
  • Benieuwd naar deze sessie?
Registreer je hier!

Over Topsector Logistiek

Nederland doet internationaal goede zaken met handel en industrie. Om deze toppositie te behouden moet Nederland concurrerend blijven. Dat doen we onder andere door te investeren in de 10 topsectoren, missies voor de toekomst en sleuteltechnologieën. Topsector Logistiek is een van die 10 topsectoren. Sinds 2011 werken grote en kleine ondernemers binnen topsectoren nauw samen met wetenschappers en de overheid. Nederland is toonaangevend in logistiek. Dit maakt ons land een aantrekkelijke vestigingslocatie. Logistiek is bovendien onmisbaar voor andere sectoren, zoals zorg, voedsel en maakindustrie. Dit maakt de logistiek een belangrijke economische sector. Om internationaal voorop te blijven lopen blijft innovatie noodzakelijk. Daarnaast heeft de logistiek een ¬flinke opgave om CO2 en andere uitstoot terug te dringen. In het programma Topsector Logistiek werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen aan innovaties voor een concurrerende én emissieloze logistiek. Dit gebeurt door onderzoek, kennis- en toolontwikkeling en opschaling.

 

Wat doet Topsector Logistiek?

Samen met ondernemers, overheden en onderzoeksinstellingen werkt de Topsector Logistiek aan de ambitie voor 2050: een concurrerende en emissieloze logistiek in Nederland. Om deze ambitie te behalen heeft de Topsector Logistiek het uitvoeringsprogramma opgesteld. In het uitvoeringsprogramma van de Topsector Logistiek wordt gewerkt aan 7 verschillende thema’s binnen 4 toepassingsgebieden. Deze vier toepassingsgebieden zijn: steden, multimodale transportcorridors en knooppunten, supply chains en logistieke ketens en bouw en mobiele werktuigen. De thema’s zijn: Duurzaamheid, Datagedreven, Ketenregie, Human capital, Internationalisering, Wet- en regelgeving, Innovatiemonitoring.

 

Topsector Logistiek en Lean & Green

Topsector Logistiek en Lean & Green werken al vanaf het begin nauw met elkaar samen. Topsector Logistiek gebruikt Lean & Green als vehikel voor bedrijven om actief aan de slag te gaan met CO2 meten en reduceren. En door Topsector is gewerkt aan ontwikkeling van het Lean & Green programma en uitbreiding van het aantal deelnemers, met het ene doel: CO2-reductie.

 

Benieuwd naar de rest van het programma? Klik dan hier. 

 

Break-out Sessie Ronde 1B - Topsector Logistiek

11.45 - 12.30 Zaal boven (Topsector Logistiek)