CE Delft – EU-beleid & stappen naar ZE wegtransport

*Voor deze sessie kun je je niet inschrijven*

Op Europees niveau staat er veel te gebeuren wat betreft wet- en regelgeving. Dit gaat een serieuze impact hebben op de uiteindelijke kosten van wegtransport en de eisen die gesteld gaan worden. CE Delft vertelt hoe dit de transitie naar ZE wegtransport gaat stimuleren. En als je de overstap wilt maken naar ZE wegtransport? Daarvoor is een stappenplan ontwikkeld.

 

Sprekers:

  • Dr. Roy van den Berg werkt sinds 2021 als senior onderzoeker Mobiliteit & Transport bij CE Delft. Als themaleider goederenvervoer is hij mede verantwoordelijk voor dit onderwerp binnen CE Delft. Voordat Roy startte bij CE Delft heeft hij vijf jaar gewerkt als zelfstandig consultant op het gebied van transport en logistiek waar hij voor zowel overheden als bedrijven diverse opdrachten heeft uitgevoerd waaronder haalbaarheidsstudies en strategieontwikkeling. Daarvoor heeft Roy ruim zeven jaar gewerkt bij Havenbedrijf Rotterdam als business manager logistiek waar bij zich voornamelijk bezighield met intermodaal achterlandvervoer. Roy is op dit onderwerp in 2015 gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven.

 

  • Dr. Matthijs Otten is sinds 2007 werkzaam bij CE Delft. Als themaleider Goederenvervoer is hij gespecialiseerd in onderzoek naar mogelijkheden om de bijdrage van goederenvervoer aan klimaatverandering en luchtvervuiling te minimaliseren. Hij is onder andere verantwoordelijk voor de studie, STREAM Goederen, waarin CE Delft de emissiekentallen en energieverbruiken van verschillende vervoerswijzen en technieken rapporteert. Zijn werk richt zich zowel op internationale logistiek als stadslogistiek. Binnen beide werkvelden werkt hij vaak aan de vraag hoe groot de emissies en energieverbruik van transport zijn, hoe deze verminderd kunnen worden en welke technische en beleidsmaatregelen er mogelijk zijn om dit voor elkaar te krijgen en tegen welke kosten. Matthijs heeft ook een uitgebreide kennis van carbon footprinting-methodes. Voor verschillende partijen, waaronder de Europese investeringsbank (EIB), de European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) en het Europees milieuagentschap (EEA) heeft hij hier uitgebreid onderzoek naar gedaan en bijgedragen aan hun carbon footprinting-methode. In de afgelopen jaren is zero-emissietransport en de inzet van elektrische bestel- en vrachtauto’s een belangrijk onderwerp in zijn werk. Zo heeft Matthijs voor Tilburg en Amsterdam, in samenwerking met de netbeheerders, de impact van een ZE-zone op het elektriciteitsnet onderzocht. Voor het Europarlement is recent een rapport opgesteld, met daarin een overzicht van beleid en prognoses van zero-emissietransport in de EU. Momenteel werkt Matthijs ook aan een opdracht voor het ministerie van I&W om een methodiek op te stellen voor het in kaart brengen van de laadvraag van elektrische logistieke voertuigen op bedrijventerreinen, en voor Rijkswaterstaat aan het in kaart brengen van de impact van ZE-bouwmaterieel.
  • Benieuwd naar de andere inloop- en break-out sessies?
Klik hier om het programma te bekijken

Over CE Delft

CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken. CE Delft doet onafhankelijk onderzoek en geeft advies op het gebied van energie, transport en grondstoffen ten behoeve van een duurzame samenleving.

Inloop sessie 2 - CE Delft

12:00 - 12:30 Connekt Iglo