Op 22 november 2018, voorafgaand aan het Factor 6 Congres van Connekt en Topsector Logistiek, vond de Lean & Green Off-Road Experience 2018 plaats. ‘Circusdirecteur’ Ewoud Molenburgh (Hogeschool Rotterdam) leidde de Lean & Green Off-Road Experience 2018 in goede banen. We danken Ewoud zeer dat hij deze taak op zich heeft willen nemen. Graag delen wij een terugblik op de dag.

Bekijk de presentatie hier

Versterking netwerk
Jeroen Bolt, Programmamanager Lean & Green Off-Road, gaat in op het versterken van het Off-Road netwerk met de publieke lancering van Noord West Connect (regio’s Noord-Holland en Flevoland), en de eerste regio buiten Nederland: Multimodaal Vlaanderen. Onze Zuiderburen gaan de Off-Road werkwijze en de weconnekt app ook in hun regio uitrollen. Alle deelnemers worden uitgenodigd om naar de vernieuwde app te bekijken via app.weconnekt.nl. Het is nu nog makkelijker om stromen te delen.

 

Lean & Green
Alex Matatula, Head of Community Lean & Green Nederland, bespreekt de waarde van het Lean & Green netwerk, die vooral goed naar voren komt in de film waar zijn presentatie mee eindigt. Aan de hand van menti.com vraagt hij deelnemers hun reactie te geven op vragen om het netwerk nog interessanter en waardevoller te maken. Alex neemt alle input mee voor zijn programmering voor 2019.

 

Noord West Connect

Noord West Connect is met de start van programmamanager Sjoerd Sjoerdsma per 1 september 2018 van start gegaan in de regio’s Noord-Holland en Flevoland. Rogier Wilms (Provincie Flevoland) en Thijs Pennink (Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord bekrachtigen de ambitie om “CO2 uitstoot te verminderen, bereikbaarheid te vergroten, en betrouwbare verbindingen te creëren en te ondersteunen”. Dit doen zij namens alle initiatiefnemers te weten provincie Flevoland, Omgevingsdienst IJmond, Hogeschool van Amsterdam, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord, Amsterdam Logistics, Port of Amsterdam en Connekt.

Off-Road Runners

Programmamanagers Frans van den Boomen (Newways Brabant) en Tom Tillemans (Newways Zuid-Holland) gaan met Off-Road Runners in gesprek over hun opdracht en onderzoek binnen Lean & Green Off-Road. Per 1 september is Lean & Green Off-Road in de minor van deze hogescholen opgenomen. De 3e en 4e jaars studenten van de hogescholen Breda University of Applied Sciences, Hogeschool Arnhem/Nijmegen en Hogeschool Rotterdam vertellen enthousiast voor welke uitdaging ze staan om maatschappelijke en economische impact te maken voor de bedrijven met wie ze in gesprek zijn. Deelnemende bedrijven aan Lean & Green Off-Road krijgen de kans om met nieuwe talenten in contact te komen. Win-Win-Win!

 

Joint Corridor Rotterdam-Vlissingen

Fred Compeer (Kloosterboer) beschrijft hoe zij Off-Road gingen in 2018. “Naast het reguliere fruit kregen wij ook steeds meer bananenstromen. Het grootste deel daarvan kwam rechtstreeks per boot naar Vlissingen, maar een gedeelte kwam aan in Rotterdam. Deze containers konden wij niet met de binnenvaart naar Vlissingen vervoeren i.v.m. de noodzaak om de reefers te pluggen (de koelketen mocht niet verbroken worden). Wij zijn samen met Zeeland Connect gaan kijken wat de mogelijkheid was om deze containers/reefers op de barge te krijgen. Dit heeft geresulteerd in een investering in een barge van Henri Honkoop (Honkoop Barging), die uitgerust werd met plugs. Hierdoor kunnen we de reefers nu ook per barge vervoeren omdat de koelketen gewaarborgd blijft.

Sustainable Intelligence

Frans Melissen (lector Sustainable Experience design, BUAS) gaat in op duurzame intelligentie. Waarom de urgentie, wat houdt duurzame intelligentie in en hoe kan je ermee aan de slag? Met zijn take aways: “Wees eerlijk, feitelijk en bewust naïef en maak duurzaamheid prettig, spannend en/of aantrekkelijk, zonder te doen alsof het nooit pijn doet!” gaan we de pauze in.

Joint Corridor Nijmegen-UK

In 2017 heeft BCTN in Nijmegen het certificaat zeehaven gehaald. Daarmee is de weg vrij gemaakt voor een directe verbinding vanuit Nijmegen naar Hull. Verschillende Lean & Green partijen zoals KraftHeinz, Aviko, Perfetti van Melle, Rabelink, en Intersnack hebben onder leiding van NewWays Gelderland een verkenning uitgevoerd om Off-Road te gaan en direct vanuit Nijmegen richting de UK te gaan. Ruud Slegers (Perfetti van Melle) en Bert de Groot (BCTN) vertellen hoe de discover fase is verlopen en dat na een prototype fase vooruitgeblikt wordt naar een running fase met gebruikmaking van een duurzaam schip. De ondersteuning door Newways Gelderland heeft deze Nijmegen –Hull corridor in een versnelling gebracht.

Joint Corridor Rzepin (Polen)-Tilburg

Robert van Beurden (Samsung) blikt terug naar december 2016 toen hij de mogelijkheid schetste Off-Road te gaan vanuit Polen. Robert stond aan de wieg van de Tilburg-Rzepin corridor, een samenwerking met GVT en H.Essers. Na de start met 1 trein in 2017, rijden er inmiddels 3 treinen in de week en op zeer korte termijn zelfs 5. Op de vraag wie er nog wil aansluiten, geeft Rubin Nolles (Moonen Packaging) aan dat zij interesse hebben om Off-Road te gaan met de stromen uit Polen. Dat noemen we dan een ‘catch of the day’.

Voor nu wensen wij u een hele fijne maand toe. En hopelijk zien wij elkaar 31 januari op het LCB Kennis Navigator!