Lean & Green; wat houdt het in?

In het Klimaatakkoord van Parijs is wettelijk vastgelegd dat de uitstoot van bedrijven in 2030 55% lager moet zijn dan in 1999. Ook in Nederland. Om dat te realiseren zijn wetten, richtlijnen en methoden opgesteld. Maar wat houden die precies in? En hoe verhouden ze zich tot elkaar? In een reeks artikelen lichten we ze toe. Hier lees je alles over Lean & Green. 

Lean & Green: Wat houdt het in?

Lean & Green is al sinds 2008 het leidende erkenningsprogramma voor CO2-reductie in de logistiek en is ontwikkeld door en voor bedrijven binnen transport en logistieke dienstverlening. Het programma heeft als doel de CO2-emissie binnen de logistiek structureel te reduceren. Om dat te realiseren helpt Lean & Green deelnemende bedrijven om hun uitstoot te meten en vervolgens de data(kwaliteit) te verbeteren en verifiëren, waardoor zij hun CO2-ketenrapportages verbeteren en CO2-uitstoot reduceren.

Deelnemers volgen het zogenaamde 5 Star Framework: zij brengen de behaalde reductie in kaart en meten en monitoren jaarlijks hun CO2-uitstoot. Op basis van de behaalde CO2-reductie op hun logistieke activiteiten ontvangen zij van Lean & Green erkenning, in de vorm van ‘Stars’. De aanpak is afgestemd op de geldende wet- en regelgeving, waardoor rapportages direct aan de CSRD-eisen en ISO 14083-norm voldoen.

Naast CO2 meten, reduceren en verifiëren, delen de deelnemers ook ambities en ervaringen, onderzoeken zij samenwerkingsmogelijkheden en motiveren en stimuleren zij elkaar. Hierdoor realiseren zij ook verdere verduurzaming. 

Voor wie?

Bedrijven die:

  • zelf goederen vervoeren, opslaan en/of overslaan. 
  • zelf goederen produceren of in goederen handelen en die vervoer of logistiek uitbesteden. 
  • zich bezighouden met het beheren van ladingsdragers voor de logistiek, inclusief het (her)positioneren van de ladingsdragers. 
  • zich bezighouden met logistieke aansturing en optimalisatie, voor zichzelf en/of namens anderen. 

Wat rapporteren? 

Om je CO2 prestatie te kunnen meten, heb je data nodig over de vervoerde lading én over de gebruikte CO2 van transport & locaties. Tot en met de 1e Star en voor het monitoren volstaan totalen, vanaf de 2e Star ben je verplicht om de CO2-prestatie op zendingsniveau te analyseren, met een CO2-calculatietool als BigMile. 

Daarnaast rapporteer je over het percentage van de CO2e-doelstelling dat is behaald. Voor de 1e Star gaat het om minimaal 50%, voor 2e Star 65%, de 3e Star 75% en voor de 4e Star 85%. 

En ten slotte rapporteer je over de maatregelen: wat heb je gedaan en wat ga je nog doen op het gebied van reductie maatregelen? 

Waaraan moeten data voldoen? 

  • Voor de 1e Star mag je werken met secundaire data (kengetallen). 
  • Vanaf de 2e Star en later moet (steeds meer) primaire data worden gebruikt.

Handvatten voor rapportage