Aardgas is vooral geschikt voor bussen en vrachtauto’s. Het is goedkoper, maar gebruik van alleen aardgas levert echter gemiddeld geen CO2voordeel op.  

 

1
Omschrijving

Voor gebruik in voertuigen kan aardgas in gecomprimeerde vorm of in vloeibare vorm worden opgeslagen en getransporteerd. Deze brandstof kan gebruikt worden voor bussen en vrachtauto’s. Gecomprimeerd aardgas wordt aangeduid met CNG (Compressed Natural Gas). Vloeibaar aardgas, aangeduid met LNG (Liquefied Natural Gas), wordt gemaakt door het gas sterk af te koelen. Aardgas uit het Nederlandse net wordt als CNG toegepast in voertuigen. LNG wordt uit het buitenland geïmporteerd.  

Het verbruik van 1 kilogram LNG komt overeen met ongeveer 1 liter diesel. Afhankelijk van het type gasmotoren en de inzet/route van de truck zal die relatie ook veranderen en kan CO2-nadeel omslaan in CO2-voordeel en visa versa. Het gebruik van alleen aardgas (mono fuel) levert gemiddeld geen CO2-voordeel op in Tank-to-Wheel-vergelijking (TTW-vergelijking) met conventionele diesel, omdat het motorrendement laag is.  

2
Besparingspotentieel

Word lid voor een volledig overzicht van de maatregel

Alternatieve brandstof: aardgas

Lid worden van Lean & Green
3
Implementatie