Slimme samenwerking! Joint Corridor transportroute Tilburg-Rzepin (Polen) schaalt op van 1 naar 6 treinen per week

Onder de vlag van Logistics Community Brabant, hebben 13 Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences afgelopen maanden belangrijke innovaties gerealiseerd op het gebied van internationaal transport en mobiliteit. Dit deden zij in opdracht van en in samenwerking met verschillende verladers en vervoerders binnen het programma NewWays Noord-Brabant en Lean & Green Off-Road. Op 31 januari jl. werden tijdens de eerste LCB KENNIS NAVIGATOR resultaten en directe toepassingen voor bedrijven gepresenteerd

In het auditorium van Tilburg University – één van de vier kennispartners van Logistics Community Brabant (LCB) – vond gisteren de LCB KENNIS NAVIGATOR plaats. Zo’n 100 geïnteresseerden van diverse logistieke georiënteerde ondernemingen, overheid en onderwijs hebben kennis genomen van innovaties op het gebied van internationaal transport. Het uitgangspunt deze middag was de succesvolle opschaling binnen NewWays Noord-Brabant van de gezamenlijke transportcorridor (Joint Corridor) Tilburg-Rzepin (Polen) door onder andere Bostik Benelux bv, H. Essers, GVT en Samsung. Daar waar tot voor kort geen trein reed, is dit traject inmiddels opgeschaald van 1 naar 3 treinen per week. De ambitie is om op korte termijn op te schalen naar 6 treinen per week. Dit betekent een jaarlijkse besparing van 24.000 vrachtwagenritten en maar liefst 18.000.000 (18 miljoen!) wegkilometers! En dat op slechts één transportroute.

Innovaties op de Joint Corridors
Deze stap vooruit is mede te danken aan de Off-RoadRunners van Breda University of Applied Sciences. Zij presenteerden 3 belangrijke innovaties die direct breed toepasbaar zijn op Joint Corridors:

> Off-Modal: hiermee geven opdrachtgevers op een veilige en vertrouwde manier hun vervoerders meer ruimte om slimmere keuzes te kunnen maken bij de uitvoering van het transport. In de logistieke wereld wordt Off-Modal nu al als een zeer interessante sprong gezien om te komen van klassiek multimodaal naar toekomstgericht synchromodaal transport. Door Gert-Jan Rombouts van Bostik Benelux bv (voorheen Den Braven) is deze middag de eerste Off-Modal overeenkomst ondertekend.

> e-Joint Corridor: voorbereiding en aftrap van een unieke pilot om van begin tot eind alle benodigde papieren vrachtdocumenten te digitaliseren. Dit gaat zorgen voor meer snelheid, efficiency en service in de vrachtafhandeling, onderlinge samenwerking en opschaling van Joint Corridors. Door Wannes Dockx -H.Essers, Wando Boevé -Topsector Logistiek, Martijn Leenknegt -Fresh Brains LCB, Hans Togtema -Collect + Go, Ruben Nolles -Moonen Packaging en Aryan van Zoest -GVT is gezamenlijk de aftrap gegeven voor verder onderzoek op deze unieke e-Joint Corridor.

> Joint Corridor Promotion: tot slot is belangrijk onderzoek gedaan naar de juiste aanpak om eenvoudig en snel nieuwe verladers en vervoerders tot een Joint Corridor te laten toetreden. Met deze aanpak werd deze middag Moonen Packaging verwelkomd als nieuwe deelnemer op de Joint Corridor Tilburg-Rzepin.

Een panel met Wando Boevé – Topsector Logistiek, Albert Veenstra – Dinalog, Hanno Reeser – H. Essers en Alex Matatula – Lean & Green OffRoad / Connekt, gaf nadien reflectie op de toepasbaarheid; “Deze ontwikkelingen leveren een absolute meerwaarde voor de positie van de logistiek in Brabant en zijn alleen door middel van samenwerking te realiseren.”

Off-RoadRunners zijn alleskunners
Het initiatief voor de ‘Off-RoadRunners’ is ontstaan uit een samenwerking tussen Lean & Green Off-Road en de KennisDC’s om studenten kennis te laten maken met Lean & Green Off-Road en de betrokken regionale actieprogramma’s waarin supply chain innovatie (Synchromodaal Transport) en sociale innovatie (gedragsverandering) met elkaar hand-in-hand gaan. De studenten helpen als Off-RoadRunners bedrijven bij het opstarten van nieuwe Joint Corridors en het opschalen van bestaande Joint Corridors, maar ook bij het naadloos integreren van Joint Corridors in de eigen bedrijfsprocessen met gebruik van tools uit het actieprogramma. Lean & Green Off-Road is landelijk actief en zorgt via een regionale aanpak voor transformatie naar meer synchromodaal vervoer van en naar Nederland. Deze Lean & Green actie creëert ruimte op de wegen voor een betere doorstroming van het personenverkeer en het binnenlandse wegvervoer.

Samenwerking ondertekend
Om dergelijke ontwikkelingen en innovaties meer ruimte te geven, hebben gisteren Logistics Community Brabant, Lean & Green Off-Road / Connekt en Topsector Logistiek hun samenwerking ondertekend in een overeenkomst. Voor de periode van één jaar zet LCB extra middelen en studenten in om te werken aan een verdergaande opschaling van innovaties met NewWays Noord-Brabant. Hiermee geeft LCB een toepasbare invulling aan haar eigen kennisthema ‘Multimodaal’.

Meer informatie
Meer weten? Bel of mail naar:

Frans van den Boomen – Connekt/LCB – frans.vandenboomen@connekt.nl – 06 46976386

Leo Kemps –LCB – kemps.l@buas.nl – 06 51172793