Subsidie elektrisch vervoer en innovatie duurzaamheid transport

Alle nieuwe vracht- en bestelauto’s die in zero-emissiezones rijden moeten in 2025 volledig emissievrij zijn. Mocht je in zo’n zone moeten leveren, dan zal dit dus alleen mogen wanneer je bedrijfs- of vrachtwagens geen enkele vorm van schadelijk of verontreinigende uitstoot produceren. En dat is voor veel bedrijven best een uitdaging. 

Hoe je het ook wendt of keert, we zullen moeten innoveren als het gaat om duurzame transportmiddelen. Van vrachtauto’s tot schepen en vliegtuigen: er valt nog een hoop moois te ontwikkelen. En onze deelnemers zijn ook zeker niet de laatste die hiervoor open staan. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil deze bedrijven dan ook stimuleren om kennis en ervaring op te doen met verschillende soorten alternatieve brandstoffen en het elektrificeren van voertuigen. 

Innoveren in duurzaam transport 

Zo heb je de subsidie Demonstratie klimaattechnologieën en -innovaties in transport (DKTI-transport)voor projecten die inspelen op duurzaam vervoer, specifiek gericht op het logistiek transport (geen personenvervoer). Je kunt hierbij denken aan de mogelijkheden van waterstof, het gebruik van verschillende soorten biobrandstoffen en uiteraard de inzet van elektrische voertuigen. Zolang de projecten maar gericht zijn op technologie- en innovatieontwikkeling in de pre-commerciële fase en ze een bijdrage leveren aan een vermindering van de emissies van CO2, NOx, fijnstof en geluid. Deze aanvraag kun je indienen van 23 maart t/m 6 april dit jaar.  

Electrificatie van jouw wagenparkEen duurzaam wagenpark 

De afspraken om in 2025 emissievrije stadslogistiek te realiseren moet natuurlijk voor iedereen haalbaar zijn. Wil je als kleinere ondernemer ook werken aan het reduceren van jouw CO2-uitstoot? Dan kun je gebruik maken van de subsidie elektrisch vervoer. Ontvang bijvoorbeeld  aanschafsubsidie voor een volledig elektrische bestelauto. Deze Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) loopt van 15 maart 2021 tot en met 31 december 2025. Dit maakt het emissievrij krijgen van de zero-emissiezones voor iedereen een stuk makkelijker. 

Erkenning voor jouw duurzame maatregelen

Ben je van plan om gebruik van de subsidie elektrisch vervoer te maken en ben je benieuwd of je dit ook kunt koppelen aan het behalen van een Lean & Green Star? Of wil je uberhaubt van start gaan met het structureel reduceren van jouw CO2-uitstoot, maar weet je niet zo goed hoe je dit kunt vastleggen? Neem dan deel aan één van onze Fast Lane Sessies. Tijdens deze introductiesessie vertellen we je meer over het vastleggen en reduceren van jouw CO2-footprint.