Koolstofdioxide, bekend als CO2, is één van de grootste oorzaken voor de verandering van het klimaat. Ook deze zomer is de verandering zicht- én voelbaar; de warmere dagen gaan gepaard met bosbranden en overstromingen. Wereldwijd heeft de totale CO2-uitstoot in 2021 een recordhoogte bereikt. Een beter milieu begint bij jezelf, maar waar start je als logistiek manager, data-analist of ondernemer? We hebben de 3 belangrijkste innovaties voor je op een rij gezet en de investering afgewogen tegen de CO2 besparing.

 

Logistieke sector stoot 11% CO2 uit in Nederland
In 2020 stootte de logistieke sector in Nederland volgens het CBS 11% van de totale Nederlandse broeikasgasuitstoot uit. De uitstoot van vervoer over land is de laatste tien jaar zo goed als gelijk gebleven.

Oplossingen en innovaties voor de logistieke sector
Voor een probleem van wereldwijd formaat is er niet één oplossing. We zitten in een transitie en er zijn tal van innovaties en nieuwe technologieën die de klimaatdoelstellingen haalbaar maken. De vraag is: Welke innovatie is geschikt voor jouw bedrijf om te verduurzamen?

Dit zijn de drie meest voorkomende en weloverwogen grote innovaties in de logistieke sector:

  1. Elektrische trucks: Sinds 2021 brengen meerdere Europese fabrikanten modellen in grotere aantallen op de markt.
  2. Waterstof: Waterstof speelt een grote rol in de energietransitie en kan een belangrijke bijdrage leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot.
  3. Biobrandstof HVO: HVO is een biobrandstof die in twee verschillende vormen verkrijgbaar is bij veel tankstations: HVO100 en HVO20.

 

Kennis evenementen & Gratis introductie
Lean & Green organiseert regelmatig kennis evenementen over deze onderwerpen. Ga in gesprek met collega’s uit het bedrijfsleven over de uitdagingen van deze transitie of ontdek in 60 minuten de highlights over het meten van CO2 tijdens een online sessie. Meld je hier aan voor één van onze events.

Meer informatie
Wil je meer informatie over het CO2-reductieprogramma of wil je een persoonlijk gesprek? Neem dan contact met ons op.