30 oktober, 2024
Van der Sijs | EV Charging Systems is op 27 november in de Rijtuigenloods in Amersfoort als partner aanwezig bij de Lean & Green Summit. We gingen in gesprek met Alexis Fischer, manager sales en marketing bij de organisatie.
Wat doet Van der Sijs?
“Van der Sijs bestaat dit jaar 50 jaar. We zijn 50 jaar geleden gestart met het bouwen van verdeelkasten en schakelkasten voor de aansturing van elektrische apparaten. Zo’n 15 jaar geleden zijn we begonnen met het bouwen van laadsystemen. We bouwen laadoplossingen voor logistieke bedrijven, zowel AC- als DC-laadoplossingen. Dit doen we vaak bij bedrijven zelf. Logistieke bedrijven hebben veel vrachtwagens. Dit worden steeds meer elektrische vrachtwagens. Het is voor die bedrijven het goedkoopste om die wagens op hun eigen terrein te laden. In vergelijking met laden langs de snelweg is de stroom daar relatief goedkoper. Bovendien kunnen de wagens als ze stil staan (bijvoorbeeld ’s nachts) opgeladen worden en zo kost het dus geen extra wachttijd.”
Kun je uitleggen wat AC- en DC-laadoplossingen zijn?
“Elektrische vrachtwagens en bestelbussen die moeten opgeladen worden met elektriciteit. De batterij in zo’n voertuig werkt op gelijkstroom, dat is DC (direct current in het Engels). De stroom die uit het net komt is AC-stroom (alternating current), in het Nederlands wisselstroom. Om te zorgen dat je wisselstroom in een batterij kunt krijgen, moet je die omvormen naar gelijkstroom. Dat kan op twee manieren. Bijna alle auto’s hebben een omvormer aan boord. Dan kan AC de auto in en de omvormer zet het om naar DC. De stroom kan dan de batterij in. Deze omvormers zijn alleen niet zo groot, ze hebben niet zoveel vermogen. Dat betekent dat je niet heel snel kunt laden. Een andere methode is het DC-laden. Vrachtwagens hebben heel veel energie nodig in hun batterij. Die wil je snel kunnen laden. Bij DC-laden ga je niet in de auto de stroom omvormen, maar dat doe je buiten de auto. De omvormer staat dan buiten de auto en kan daardoor ook veel groter zijn. Dan gaat DC-stroom de auto in. DC-laden wordt ook wel snelladen genoemd.”
Waarom vinden jullie het belangrijk om partner te zijn van de Lean & Green Summit?
“Bij Lean & Green zijn logistieke bedrijven aangesloten die hun nek uit willen steken met de verduurzaming van het transporteren van goederen. Je ziet daar de voorlopers. Bedrijven die stappen durven te nemen. Dat is voor ons interessant.”
Wat is jullie bijdrage aan de Summit?
“Tijdens de Lean & Green Summit zullen we vertellen over een laadplein van Havenbedrijf Amsterdam dat 1 november wordt opgeleverd. Tijdens de Summit op 27 november is deze dus ook in gebruik. Het havenbedrijf doet heel veel infrastructurele projecten in de haven. Dit willen ze steeds meer doen met elektrisch materieel. Het is dan niet handig als de aannemer met zijn voertuigen hele stukken moet rijden om ze op te laden. Dan schiet het zijn doel voorbij. Dus is besloten om in de haven zelf een laadplein te ontwikkelen, zodat daar de bouwers hun apparatuur kunnen laden. Daarnaast gaat het Havenbedrijf Amsterdam het laadterrein ook openstellen voor vrachtverkeer. Bedrijven die met elektrische vrachtwagens goederen komen ophalen in de haven, kunnen daar ook laden. Op het laadplein zijn 30 laadpunten. Het mooie is dat het DC-vermogen op ieder laadpunt kan worden afgegeven. Het is niet zo dat de ene stekker minder vermogen krijgt als de andere stekker al gebruikt wordt.”
Een ander innovatief element van het laadplein in Amsterdam is een online reserveringssysteem. “We laten zien hoe dit reserveringssysteem door transportbedrijven gebruikt kan worden om de business case van een eigen laadplein te verbeteren.”
Fischer: “Daarnaast zullen we vertellen hoe je dit (dynamische) laadsysteem kunt opbouwen bij een logistiek bedrijf. Dat je klein kunt beginnen en dan heel makkelijk kunt opschalen als je meer elektrische vrachtwagens krijgt.”
Heb je een tip voor organisaties die met duurzaamheid aan de slag willen?
“Mijn tip voor organisaties die aan de slag willen met duurzaamheid zou zijn om vanaf het eerste moment na te denken over de schaalbaarheid van hun systeem. Je begint met één of twee elektrische vrachtwagens. Vaak kiezen organisaties dan voor een oplossing die werkt voor die één of twee vrachtwagens. Maar zodra ze gaan opschalen en de derde of vierde elektrische vrachtwagen erbij komt, voldoet het systeem niet meer. Dan moeten ze eigenlijk opnieuw investeren in een nieuw systeem. Je kunt echter ook kiezen voor een modulair systeem. Dan kun je klein beginnen en opschalen met de groei van je vloot. Je betaalt wat je gebruikt en zodra je meer nodig hebt, kun je met een kleine meer-investering het systeem verder opschalen.”
Lean & Green Summit 2024
Met het Lean & Green- programma werken we samen met de logistieke sector aan een groenere wereld, het is 5 voor 12, dus Act now! Steeds meer bedrijven en organisaties in de logistieke sector weten het programma te vinden en willen zich tijdens de Lean & Green Summit laten informeren, inspireren en motiveren om nog verder te gaan en meer resultaten te behalen met het verduurzamen van hun bedrijf.
Kijk op de website van de Lean & Green Summit 2024 voor meer informatie en inschrijven.