VTS Transport & Logistics: specialist in zowel het opslaan als het vervoeren van medische en farmaceutische goederen. VTS Transport en Logistics bedient al ruim 40 jaar toonaangevende bedrijven in de farmaceutische industrie. Maar dat niet alleen: VTS streeft naar duurzaam en toekomstgericht ondernemen. In maart 2021 werd VTS deelnemer van het Lean & Green programma. Nu, twee jaar later, mag het bedrijf haar derde Lean & Green Star in ontvangst nemen. We spraken Lars Arends (Sustainability Officer binnen VTS) over deze prestatie.

 

Duurzaamheid binnen VTS Transport & Logistics

VTS is in 1981 opgericht als internationaal transportbedrijf met op dat moment één vrachtwagen. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot een logistiek bedrijf met zes warehouses in Nederland en België, ruim 275trekkende voertuigen en een garage in eigen beheer. De voertuigen worden ingezet voor internationaal transport door heel Europa en voor last mile transport in de Benelux, waarbij de medicijnen tot aan de patiënt thuis worden geleverd. Zowel de opslag als het vervoer wordt onder volledige temperatuurcontrole uitgevoerd. Duurzaamheid heeft binnen VTS, naast het leveren van kwaliteit, topprioriteit. Als Internationaal logistiek dienstverlener is het zich bewust dat zij een grote verantwoordelijkheid draagt voor de reductie van CO2 en draagt daar dan ook graag aan bij.

 

Maatregelen ter verduurzaming

VTS heeft in de afgelopen periode meerdere maatregelen getroffen binnen de organisatie. ‘Zo zijn er twee elektrische trailers actief binnen het last mile netwerk. Sinds twee maanden zijn er ook twee volledig elektrische trekkers binnen het Benelux netwerk actief. Ook is er geïnvesteerd in een nieuwe generatie koelmotoren en is het wagenpark in het algemeen verjongd,’ aldus Lars Arends.

Daarnaast is er geïnvesteerd in het internationale netwerk. Hierdoor is het aantal lege kilometers gereduceerd. Door efficiëntere planning en intensieve samenwerking met klanten en leveranciers is de beladingsgraad van de trucks verhoogd. Maar ook zijn de gemiddelde afstanden tussen de adressen verkleind.

Tot slot heeft VTS in februari 2022 een nieuw warehouse geopend in Boxmeer. Lars Arends: ‘Dit warehouse is, net zoals alle andere warehouses, volledig gasloos. Ook is het voorzien van zonnepanelen.’

 

De toekomst

De aankomende jaren wil VTS de verduurzaming doorzetten. Met als doel om in 2030 60% reductie van CO2 te bereiken. Hier zijn nog flinke stappen voor te zetten, waarbij vooral de volledige elektrificatie van de last mile fleet de grootste uitdaging zal zijn om te behalen.

 

Wat is je beste tip om te verduurzamen?

Lars Arends: ‘Begin vandaag, ook al is het maar met in kaart brengen met wat je nog moet doen en misschien wel al onbewust doet. Het hoeven ook niet meteen enorme stappen te zijn welke je gaat zetten. Kleine stappen in efficiëntie kunnen ook al snel tot resultaten leiden, op zowel duurzaamheidsgebied als voor het bedrijf in het geheel.’

Meer lezen over VTS? Dat kan hier.

Ook starten met verduurzamen?