1e Lean & Green Star voor transportbedrijf Koos van Gaalen

‘Zonder dat we het wisten, waren we al hartstikke goed bezig’

 

Verduurzamen had bij transportbedrijf Koos van Gaalen uit het Westland niet de primaire focus, toch bleek na de analyse dat ze in vijf jaar tijd ruim 21% CO2 hadden gereduceerd. Hoe ze dat ongemerkt voor elkaar kregen lees je in dit interview met eigenaar Arco van Gaalen.

 

‘Toen mijn vader het bedrijf startte,’ steekt Arco van wal, ‘ging het om betrouwbaar transport in onze sector (vnl. groente en fruit). Daar lag de focus op, niet op het milieu. Die krop sla die net geoogst was moest gewoon zo snel mogelijk in het schap liggen voor consumptie. Daar zijn we groot in geworden en dat is nog steeds wat we doen. De klant is koning.’

De drijfveer om CO2 in kaart te brengen

Betrouwbaar transport is nog steeds onze grootste drijfveer. Wij willen op tijd leveren en zorgen dat onze klanten op ons kunnen bouwen. Vanuit onze klantenkring is er nog weinig vraag omtrent onze CO2-uitstoot, het leeft hier nog niet echt. Onze accountant Alfa Accountants uit Naaldwijk deed een pilot met het Lean & Green programma en moedigde aan om mee te doen.’ Gesterkt door de verwachting dat er al behoorlijk wat CO2 gereduceerd was, ging Arco overstag.

‘De data maakte inzichtelijk dat we al goed op weg waren: 21% CO2-reductie in vijf jaar tijd!’

 

1e Lean & Green Koos van Gaalen
Transportbedrijf Koos van Gaalen, opgericht in 1973, ontving 13 juli 2022 de 1e Lean & Green Star.

‘We deden niks met onze data, of in ieder geval vrij weinig. De eerste belangrijkste stap was het verzamelen van alle data om uiteindelijk de CO2 per zending te berekenen,’ legt Arco uit. ‘Onze hoofdplanner Roy Mols heeft dit samen met onze accountant en met Lean & Green in kaart gebracht. Dan blijkt opeens dat je toch al op de goede weg zit. In 5 jaar tijd hadden we 21% CO2 gereduceerd.’

Hoe ze bij Koos van Gaalen ‘ongemerkt’ CO2 reduceerde

Ook als duurzaamheid niet je topprioriteit is, kun je ongemerkt CO2 reduceren. Bedrijfsoptimalisatie en efficiency gaan vaak samen met CO2-reductie, zo bewijst het verhaal van Koos van Gaalen. Niet gedreven door het milieu, maar door de ambitie om klanten betrouwbaar transport te leveren en medewerkers een fijne werkplek te bieden, ondernam het bedrijf de volgende acties:

1. Meer vracht uitbesteden aan collega transportbedrijven;
2. Meer focus op de beladingsgraad;
3. Extra planners aangenomen;
4. Het hele wagenpark is Euro 6;
5. Alle medewerkers worden jaarlijks bijgeschoold, o.a. op het Zuinig Rijden.

 

1e Lean & Green transportbedrijf Koos van Gaalen_groepsfoto
V.l.n.r. Minne Jansen, Roy Mols, Arco en Marina van Gaalen, Koos van Gaalen, namens Alfa accountants Carol de Wit, Jan van Nunen.


gratis introductie co2 meten

Toelichting maatregel 1
Meer uitbesteden en samenwerken met andere transportbedrijven

‘Waar het vroeger ondenkbaar was dat je een zending aan een concurrent gaf, weten we nu allemaal dat je er baat bij hebt om samen te werken,’ vertelt Arco. ‘Ik ben bedrijven gaan benaderen die veel in andere regio’s zitten. Samenwerken is heel simpel, jij neemt dit voor mij mee en de volgende keer neem ik dat voor jou mee. Daarmee krijg je allebei een betere beladingsgraad. Samenwerken bespaart tijd, energie en brandstof.’

Toelichting maatregel 3
Extra planners

‘We zijn heel de dag in de weer met 60 auto’s voor honderden zendingen. Soms was het zo druk dat we niet toekwamen aan een efficiënte planning. Nu we meer mensen hebben aangenomen op de planning, is er meer tijd en rust om de auto’s voller of logischer in te delen. Voorgaande jaren liep je vaak achter het werk aan, dat geeft heel de dag stress. Ik vind het belangrijk dat mensen goed in hun vel zitten, rust in het werk is ontspannen aan het werk,’ concludeert Arco.

Bedrijfsvisie
Focus op de klant met teamwork

‘We willen erg goed zijn in wat we doen, ons serviceniveau ligt heel hoog,’ vertelt Arco. ‘Onze klanten kunnen groeien als het transport betrouwbaar is. Daarom is op tijd laden en lossen zo belangrijk, het is iedere dag weer de kick om dat samen voor elkaar te krijgen.’ De nadruk ligt bij Arco op samen; goed voor je personeel zorgen is een vanzelfsprekendheid. ‘Mensen zijn heel het jaar voor je in de weer, daarom zorgen we voor goede kleding, een fijne werkomgeving, organiseren we feestjes en zorgen we voor attenties. En niet geheel onbelangrijk: we zorgen voor een prachtig mooi wagenpark waar de chauffeurs ook trots op zijn. De CO2-analyse is het bewijs dat we samen goed bezig zijn.’

Bedrijfsprofiel
Koos van Gaalen BV is gevestigd in Poeldijk en verzorgt AGF transport voor kwekerijen en handelshuizen door geheel Nederland. Het familiebedrijf werd in 1973 opgericht door Koos en wordt inmiddels geleid door zijn zoon Arco van Gaalen.

 

Ook starten met verduurzamen?