PON Logistics gebruikt alternatieve brandstof

Pon Logistics deelde eind 2019 met Lean & Green hun ambities om te gaan voor de Tweede Lean & Green Star. Ze voegden de daad bij het woord en zijn in 2020 gelijk van start gegaan. Gedurende het jaar hebben ze diverse acties ondernomen om tot de additionele 10% reductie te komen die nodig is voor het behalen van deze Tweede Star.

Pon Logistics is een zelfstandig opererende logistiek dienstverlener binnen Pon Holdings. Vanuit diverse locaties in Nederland wordt de complete logistiek van auto’s, onderdelen en accessoires verzorgd. Voor het bedrijf stond het gebruik van een alternatieve brandstof en samenwerking in de keten centraal om hun doelstelling te behalen.  

Diversiteit aan goederenstromen 

Het was een uitdagend streven, met name omdat Pon zo’n grote diversiteit aan transportstromen heeft. Ze regelen het vervoer van auto’s, swapfietsen maar ook auto– en heftruck onderdelen. Er was dus wel even wat rekenwerk nodig om deze stromen in kaart te brengen. Om die reden stellen we, zodra een deelnemer een (nieuwe) Star wil behalen, extra ondersteuning vanuit ons programma beschikbaar om zo de kansen dat ze hun doelstellingen kunnen behalen te verhogen. Met hulp van extra begeleiding vanuit ons programma en ondersteuning vanuit data-analysetool BigMile is het vastleggen van hun verschillende transportstromen uiteraard helemaal goed gekomen. 

Alternatieve brandstof en samenwerking 

Een flink deel van hun besparing hebben ze behaald door het in gebruik nemen van HVO. Met een percentage van 89% aan vermindering in CO2-uitstoot ten opzichte van gewone diesel was het een logische keuze van Pon om voor het gebruik van deze biodiesel te gaan. Gedurende een periode van drie jaar hebben ze het totaal aantal gebuikte HVO liters steeds meer doen oplopen, waarbij ze uiteindelijk in 2020 tot wel 22% van de totalen uitkwamen. 

Om de Tweede Lean & Green Star te behalen is samenwerking in de keten een vereiste. Hiervoor was het zaak voor Pon om het gesprek aan te gaan met hun belangrijkste partners. Zo zijn ze met deze partners gaan werken aan een constructief plan om het aantal kilometers, wachturen en schades te verminderen.  

Duurzaamheid is een groot onderdeel van Pon. Niet alleen in het transport, maar ook in hun warehousing. Zo hebben ze naast hun bovenstaande maatregelen ook nog eens bijna 10.000 zonnepanelen geplaatst op hun Pon-campus. Hiermee wekken ze zelf genoeg stroom op om een groot deel van de campus van energie te voorzien. Een prachtig voorbeeld van hoe je verduurzaming een onderdeel kunt maken van elk aspect binnen je organisatie. 

Ook jouw duurzame doelstellingen concreet maken? 

Wil jij ook snel van start met het realiseren van de duurzame doelstellingen van jouw logistieke activiteiten, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan kosteloos deel aan een van onze Fast Lane Sessies. Hier kom je meer te weten over het programma en hoe het meten van jouw CO2 footprint je kan helpen snel tot de meest effectieve verbeterpunten te komen.