Derde Lean & Green Star voor Mainfreight

De Derde Lean & Green Star behaal je niet zomaar. Om de in totaal ruim 35% CO2 reductie te behalen moet je namelijk maatregelen treffen die te maken hebben met één van de zestal beïnvloedingsfactoren (o.a. het energetisch rendement van voertuig of bestuurder of de logistieke efficiëntie) die belangrijk zijn in de verduurzamingsslagEr zijn nog maar elf bedrijven die de Derde Star mogen voeren, en sinds kort mag Mainfreight zich tot één van die gelukkigen toerekenen. Zij zijn nu dus de twaalfde. 

Een terechte erkenning voor Mainfreight, want het bedrijf heeft de laatste jaren veel actie ondernomen en heeft daarmee een hele nette CO2-reductie weten te realiseren. Mainfreight heeft een grote toewijding op het gebied van duurzaamheid, veiligheid, gezondheid en het milieu. Ze hebben dit dat ook tot fundamenteel onderdeel van hun bedrijfsvoering gemaakt. Iets wat ze duidelijk heeft geholpen naar deze waardevolle Star status. 

Samenwerken met duurzame bedrijven 

Het verduurzamen van een organisatie is soms niet makkelijk en vergt tijd. Mainfreight is daarbij ontzettend ambitieus en is in 2010 dan ook met volle enthousiasme het programma ingestapt. Ze zijn toentertijd onder andere begonnen met het optimaliseren van hun voertuigen en het verduurzamen van hun warehouses. Daarnaast zijn ze ook actief op zoek gegaan naar duurzame samenwerkingspartners. Een slimme keus, want door met de juiste partners –en de juiste insteek- samenwerkingen aan te gaan kun je natuurlijk op de lange termijn aan je duurzame doelstellingen werken.  

En het hielp, want na het behalen van hun Eerste Star hebben ze hun duurzame partnerships gelijk effectief in kunnen zetten. Het streven naar minder lege kilometers vergt een goede horizontale samenwerkingDie duurzame samenwerking hebben ze gevonden in andere deelnemers aan het programma, zoals Moonen Packaging en Nabuurs 

Duurzaamheid op een duurzame manier inzetten 

Duurzaamheid blijvend onderdeel maken van hun bedrijfsvoering doe je natuurlijk niet met tijdelijke oplossingen. Zo heeft Mainfreight een eigen chauffeurstrainer in dienst met een eigen lesvrachtauto. Zo kunnen ze chauffeurs blijvend trainen in het nieuwe rijden. Ook hebben ze een aantal chauffeurs opgeleid tot LZV chauffeurs en zetten ze vier trucks in die LZV gekeurd zijn om zo nog meer kilometers te besparen. 

Aanvullend daarop is het bedrijf gaan kijken naar nieuwe standplaatsen. De inzet van extra standplaatsen helpMainfreight nóg minder lege kilometers te maken. Ze besparen door de inzet van één nieuwe standplaats in Enschede alleen al ongeveer 190 kilometer per dag. Begrijpelijk dat ze om die reden aan het kijken zijn naar meer standplaatsen onder andere richting Friesland en Noord-Holland. 

We feliciteren Mainfreight van harte met het behalen van hun mooi prestatie. Ons programma is alleen mogelijk doordat onze welwillende en innovatieve deelnemers zich elke dag weer inzetten voor de verduurzaming van de logistieke sectorDe Vierde Lean & Green Star is momenteel in ontwikkeling en het ambitieuze karakter van het bedrijf heeft ervoor gezorgd dat ze gevraagd zijn om –samen met een flink aantal andere deelnemers mee te denken aan de ontwikkeling hiervan. We kijken ernaar uit de uitkomsten binnenkort met jullie te delen.