Eerste Lean & Green Star Bleckmann door bewuster omgaan met volumes en duurzame warehousing

Bleckmann wilde als organisatie graag een sterke verduurzamingsslag maken. Niet alleen binnen de organisatie zelfwant ze hebben hun duurzame ambities ook geuit richting hun ketenpartners. Ze hebben dus niet stil gezeten. Van het in kaart brengen van hun vervoersstromen tot het toepassen van verbeterpunten op alle aspecten van de organisatie.  

Inzicht in alle transportstromen
Voor een grote organisatie als Bleckmann begint besparen uiteraard bij het in kaart brengen van de data van alle transportstromen. In het geval van Bleckmann ging het dan om hun eigen transport én hun uitbesteedde transport. En voor zo’n grote organisatie is dat een aardig complex zaakHet was dus een intensief, maar wel noodzakelijk startpunt. Zo moest er het CO2 kengetal van hun eigen, maar ook van het uitbestede transport vastgesteld worden om zo hun orderstromen in kaart te brengen. En dat vergt een goede samenwerking en een stukje onderzoek. 

Het organiseren van hun data hielp Bleckmann goede analyses te doen en verbeterpunten te herkennen. Mede dankzij de verzamelde data en analyses heeft het bedrijf veel inzichtelijk kunnen maken. Zo hadden ze een beter beeld van wat ze met hun data konden doen en welke stappen ze konden ondernemen. Uiteindelijk heeft Bleckmann ook zelf een BI dashboard ingericht om zo effectief te blijven meten en verbeteren. 

Transportvolumes verdelen
Horizontale samenwerking was voor Bleckmann een logische stap om te nemen. Zo besteden ze kleine leveringen uit aan dienstverleners waarvan ze weten dat zij deze beter kunnen oppakken. Écht verder kijken naar de impact van het transport en jouw eigen zendingen, uitbesteed of niet. Dat is de basis geweest van hun optimalisatieslagDoor volumes bewuster te verdelen zetten ze hun netwerk optimaal in. 

Als je als organisatie een blik werpt op jouw CO2 prestatie is het zien van kansen op verduurzaming binnen jouw eigen wagenpark uiteraard een logische stap. Zo heeft Bleckmann ook hun voertuigen aangepakt en hun bestaande vloot vervangen voor zuinigereschonere Euro 6 voertuigen. 

Warehousing zonnepanelenEnergie efficiënte warehouses
Het bedrijf heeft zich niet alleen gericht op het transport, maar ook op hun warehousing. Dit deden zij door bewustere keuzes te maken in de panden die ze huren. Zo zijn ze vooral panden gaan betrekken die energie efficiënt zijn. En de panden die ze al tot de beschikking hadden zijn ze om gaan zetten naar groene stroom door middel van zonnepanelen op de daken. 

Er is binnen de organisatie veel ondernomen. Wat ook heeft geresulteerd in een mooie uitkomst: een Eerste Lean & Green Star en een plek in de top tien van de top 100 logistieke dienstverleners van 2020! Inzicht is belangrijk om de juiste stappen te ondernemen en met de juiste tools kun je dan ook een langlopende impact maken. Bleckmann heeft een sterke basis neergezet en wij hebben zo het vermoeden dat we snel meer van ze gaan horen. 

Ook een verduurzamingsslag maken? 
Wil je net als Bleckmann ook direct stappen maken in het effectief verduurzamen van jouw organisatie? Dat begint bij meten! Samen met data-analysetool BigMile organiseren wij kosteloze Fast Lane Sessies. Schrijf je in voor een van onze Fast Lane Sessies van deze maand via onze event pagina.