Lean & Green deelnemer MCB is een metaalgroothandel wat hun verantwoordelijkheid neemt als het gaat om hun rol en functie in de maatschappij. Bewust omgaan met het effect wat zij hebben op het milieu is dan ook onderdeel van hun bedrijfsvoering. Ze zijn actief bezig met het verminderen van de uitstoot en bovendien altijd op zoek naar welke maatregelen ze nog meer kunnen nemen om verder te verduurzamen. Het heeft MCB hun Eerste Lean & Green Star opgeleverd. 

Bij MCB is duurzaamheid altijd al een onderdeel geweest. Daarnaast gaven hun klanten aan duurzaamheid belangrijk te vinden en wilden ze ook aan de wet- en regelgeving voldoen. Het bedrijf heeft er werk van gemaakt en klanten bezocht om te vragen waarom ze duurzaamheid belangrijk vonden. Ze gingen dan ook gauw een stapje verder: “We hebben sindsdien besloten om niet louter de wetgeving te volgen, maar onze eigen strategie te vormen.” -vertelt Serge Timmermans, CCO bij MCB Group. 

MCB trok het breder en keek ook naar bijvoorbeeld de productie van het metaal wat ze gebruiken en hun eigen processen. “Hoe worden onze producten vervaardigd en welke impact heeft het op het milieu?” -licht Timmermans toe. Als de technologie van de productiemachines verder ontwikkeld was scheelde dat sowieso in de totale CO2-uitstoot. Ze gingen het gesprek dan ook aan met de top 35 leveranciers waar ze bij bestellen en legden de vraag voor: ‘Wat zijn concrete initiatieven om de CO2 uitstoot per ton materiaal terug te brengen?’. Sommige van hun leveranciers bleken al mooie plannen te hebben. “Zo kunnen we dus nu al kiezen voor partijen die milieubewuster zijn.” -vertelt Timmermans. 

Wagens en rijgedrag 

Door het in gebruik nemen van gespecialiseerde software heeft MCB naast het verbeteren van de productie en hun planning ook gekeken naar hun eigen wagenpark. “Gaan we elektrisch toevoegen? En hoe zit dat met intern transport?” -waren vragen waar Timmermans mee zat. Zo hebben ze trucks met Euro-6 motoren aangeschaft en maken ze gebruik van een eigen garage voor onder andere wekelijkse bandenspanning controles. Iets wat uiteindelijk het brandstofverbruik van de wagens helpt te verminderen. 

CO2 reductie door chauffeurstrainingAanvullend hielden ze zich bezig met hoe ze het de mensen die erin rijden makkelijker kunnen maken hun duurzame doelstellingen na te streven. Ze geven daarom actief chauffeurstrainingen. “Met behulp van boordcomputers kunnen we beter plannen, sturen op rijgedrag en brandstof besparen.” -aldus Timmermans.Maandelijks kijken ze naar de prestaties waardoor er intern ook een mooi competitiegevoel ontstaat. 

Leuk om te benoemen is dat ze nu al verder kijken dan alleen duurzaam rijgedrag en reductie van de CO2-uitstoot. MCB wil inzetten op een verdere digitalisering zodat chauffeurs met minder papierwerk hoeven te werken. Digitaal werkt bovendien sneller en helpt het bedrijf naar schatting 1 miljoen afdrukken per jaar besparen. 

Routes en transport

Momenteel onderzoekt MCB ook de impact van zeetransport door vanuit Azië materieel te betrekken en hoe ze dat kunnen verminderen. “Lokaal materiaal is in de regel vaak wat duurder.” -geeft Timmermans aan. Ze bieden dan ook twee opties aan en laten daarin de keuze bij de klant liggen. “Door het aandeel van milieuvriendelijkere, lokale producten te verhogen verhogen we de keuze voor milieuvriendelijke opties voor onszelf.” 

Ook op het gebied van samenwerking heeft MCB een aantal stappen genomen. Met name op de ritten tussen Noord-Nederland en België zijn ze door middel van charters flink wat kilometers en uren gaan besparen. Want door de rij- en rusttijden wet is het vrijwel onmogelijk om dit binnen één dag te bedienen. Buiten hun normale werkgebied werken ze daarom samen met charters om deze routes efficiënter in te richten. Een mooi voorbeeld van horizontale samenwerking. En, als klap op de vuurpijl, kunnen ze door deze samenwerking bovendien onnodige kilometers voorkomen. 

Duurzame ambities

Het behalen van hun 1e Star is een mooie bevestiging van hun motivatie om hun duurzame ambities actief na te streven. Een volgende stap is om klantonderzoek te doen. “Zo kunnen we polsen in hoeverre onze klanten op de toekomst milieu op de voorgrond zetten.” -geeft Timmermans aan. MCB hoopt dit na de zomer op te pakken. “We zien nu al dat het steeds belangrijker wordt en een initiatief als Lean & Green helpt daarbij.” Het leeft niet alleen extern, maar ook intern. Elke keer als ze investeringen doen denken ze dan ook gelijk door aan de impact op het milieu. 

We feliciteren MCB met hun prestatie en kijken uit naar wat het bedrijf nog meer op de planning heeft als het gaat om het verminderen van hun impact op het milieu. 

Lean & Green introductieOok erkenning voor jouw duurzame resultaten?

Is het effect wat je hebt op het milieu binnen jouw bedrijf ook een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering? En wil je graag, net als MCB, erkenning voor jouw duurzame resultaten? Neem dan deel aan het Lean & Green programma. Tijdens onze wekelijkse Fast Lane Sessies kun je kosteloos kennis maken met het programma.