Tijdens onze jaarlijkse Lean & Green Summit vieren we de prachtige prestaties die onze deelnemers het jaar hebben weten te behalen, kijken we vooruit naar de uitdagingen van komende tijd en zullen we jou, in samenwerking met onze verschillende partners, van de juiste kennis voorzien om deze uitdagingen aan te gaan.

Duurzaamheid is een steeds belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering geworden. En met de nieuwe klimaatplannen staan er nog vele nieuwe ontwikkelingen voor de deur.

 

Het thema dit jaar is: ‘Samen opschalen voor duurzame impact’

 

Samen maken we de balans op en voorzien we je van de juiste informatie om jouw organisatie verder te verduurzamen. Tijdens ons evenement nemen we je onder andere mee in wat ervoor nodig is om de klimaatdoelen te behalen en gaan we uiteraard ook graag met je in gesprek over hoe jij dit ziet.

Meld je aan via onderstaand formulier.

Wat kost het? 

Ben je onderdeel van de Lean & Green community (als deelnemer, partner of genodigde)? Dan is de Summit gratis toegankelijk voor jou. Ben je (nog) geen onderdeel van onze community, dan is toegang tot dit informatieve evenement €129,- per persoon. Heb je wel warme contacten met ons programma, maar val je niet onder één van bovenstaande categorieën? Neem dan gerust even contact met ons op via leanandgreen@connekt.nl. 

Locatie? 

Zolang de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus het toelaten zal de Summit plaats vinden in De Rijtuigenloods in Amersfoort. Conform RIVM richtlijnen zal de Summit een testen voor toegang evenement zijn.

 


Plenaire programma

9.30 | Inloop

10.15 | Opening en welkom

Meer over de opening

Onder leiding van onze dagvoorzitter nemen we je mee in de thema’s zoals hoe je duurzame impact kunt maken, waarom gedragsverandering soms zo moeilijk is, hoe je kunt opschalen en wat samenwerken succesvol maakt. Dit doen wij niet alleen, hiervoor nodigen wij verschillende experts uit op het podium. Door middel van o.a. panelgesprekken en interactieve sessies met de zaal komen we samen tot nieuwe inzichten. Kortom: laat je inspireren en doe mee!.

11.50 | Afronding plenaire sessie

12.00 – 13.00  | Lunch

13.00 – 15.30 | Break-out sessies (zie hieronder)

15.45 | Wrap-up en afsluiting

16.00 | Borrel

Meer informatie over de inhoudelijke sessies kun je onderaan de pagina vinden.


Break-out sessies 13.00 – 14.00 uur

Is jouw bedrijf Fit for 55? | ABN AMRO

Meer informatie over deze sessie

De sector Transport en Logistiek levert een grote bijdrage aan de CO2-uitstoot. Het nieuwe voorstel van de Europese Commissie Fit for 55 betekent een forse aanscherping van de ambities van bestaande Europese en nationale Green Deals. Het recente rapport van IPCC onderstreept het belang en urgentie dat we met elkaar moeten versnellen. Dit vraagt om actie om te zorgen voor een duurzaam en toekomstbestendig bedrijf. Maar hoe integreert je de duurzame transitie als onderdeel van jouw strategie? ABN AMRO neemt je tijdens deze interactieve sessie mee in hun methodiek voor het ontwikkelen van een duurzaamheidsstrategie.

Sprekers: Arnold Mulder (Sector Banker Energy), Jeljer Haarsma (Sustainable Finance Desk) en Bart Banning (Sector Banker Transport en Logistiek)

Power-as-a-Service | Vattenfall

Meer informatie over deze sessie

Logistieke hubs zijn bij hun ontwikkeling en bouw, zeker als deze al wat ouder zijn, niet voorzien van grote netwerkaansluitingen. Daardoor wordt het voor deze transportbedrijven steeds lastiger om toegang te krijgen tot voldoende netwerkcapaciteit om het elektrisch laden van voertuigen en het terugleveren van eigen opwek door zonnepanelen, mogelijk te maken.

Vattenfall heeft de kennis en expertise over hoe je met een beperkte netwerkcapaciteit toch veel voertuigen tegelijk te kunnen laden. Aan de hand van enkele praktijkcases nemen ze je in deze sessie mee in de manier waarop ze dit aanpakken. Daarnaast is Vattenfall betrokken bij verschillende smart charging hubs om de benutting van netcapaciteit en laadinfrastructuur zo optimaal mogelijk te laten zijn. Een van de oplossingen die Vattenfall hiervoor biedt is Power-as-a-service, waarbij ze zorg dragen voor een optimaal functionerende laadinfrastructuur en de daarvoor noodzakelijke investeringen voor eigen rekening nemen.

Alexis Fischer, Business Developer Renewables bij Vattenfall, gaat tijdens de sessie uiteraard graag met jullie in gesprek over deze onderwerpen en de uitdagingen waar de logistieke sector voor staat als het gaat om de transitie naar elektrisch transport.

Duurzame relaties: de basis voor innovatie in de keten | Compose (evofenedex)

Meer informatie over deze sessie

Verladersorganisatie evofenedex deed recentelijk, in samenwerking met Tilburg University, onderzoek naar ‘ketensamenwerking in crisistijd’. Bijna 200 supply chain professionals deden mee aan dit onderzoek. Tijdens deze break-out sessie krijg je inzicht in de resultaten van dit onderzoek en geeft Tilburg University toelichting op de rol van de menselijke factor bij samenwerking. In een interactieve en open discussie verkennen we samen met het publiek de toekomst met als doel een duurzame impact te realiseren.

Sprekers: Nanne Schriek (Projectleider SCM bij evofenedex), Manous Koopmans (Projectleider Vervoer bij evofenedex) en Frans Cruijssen (Senior Researcher bij Tilburg University).

De toegevoegde waarde van duurzaamheidsrapportages | Alfa Accountants

Meer informatie over deze sessie

Wat zijn ESG-rapportages en duurzaamheidsmaatregelen en wat heb je er als transporteur aan? Duurzaamheidsontwikkelingen, veranderingen van wetgeving en klantwensen gaan snel. Het is daarom slim om hiervan op de hoogte te blijven. Dit geldt zowel voor de maatregelen die er doorgevoerd kunnen (en soms moeten) worden, als voor verslaglegging en rapportage van de resultaten hiervan. Hoe zorg je voor een toekomstbestendig bedrijf en letten op de kosten? Tijdens deze sessie hopen we je te enthousiasmeren over de kansen die verduurzaming van jouw bedrijf en de rapportage daarvan kunnen bieden. Laat je bovendien inspireren door concrete praktijkvoorbeelden, tips en ideeën waarmee je morgen zelf al van start kunt gaan.

Sprekers: Arthur Zantinge (Adviseur duurzaamheid bij Alfa Accountants en Adviseurs), Carol de Wit (Sectormanager Transport & Logistiek bij Alfa Accountants en Adviseurs) en Patrick de Veer, (Oprichter – Executive Director bij Greenaumatic).

Moderator: Eline de Vries (Oprichter/eigenaar van Itsmydrive)

Modal Shift: Agrifood + Express | Joint Corridors Off-Road

Meer informatie over deze sessie

Duurzame oplossing over het water tussen Vlissingen, Rotterdam en Lelystad

Er is meer aandacht voor duurzaam transport en we zien een modal shift van weg naar andere modaliteiten. Voor de aanvoer en afvoer van hun goederen maken Waterman Onions uit Lelystad en McCain uit Lewedorp ook gebruik van transport over water. Wat de twee bedrijven aan elkaar verbindt? Een waterweg tussen Vlissingen, Rotterdam en Lelystad. Niet alleen de economische, maar ook de maatschappelijke doelstellingen zijn een belangrijke drijfveer voor de bedrijven. Samenwerking is hierbij het sleutelwoord voor de toekomst.

Regionale transportsamenwerking naast de weg heeft geleid tot een succesvolle en meer duurzame transportroute via de binnenvaart. De betrokken partijen bij de Agrifood + Express CTU bv, Kloosterboer, McCain Foodservice Holland geven met deze Joint Corridor het goede voorbeeld en worden daarbij geholpen door Zeeland Connect, NewWays Zuid-Holland en Noord West Connect i.s.m. het landelijke programma Joint Corridor Off-Road van de Topsector Logistiek.

Moderator: Babiche van de Loo

4e Star in de praktijk | Lean & Green

Meer informatie over deze sessie

Hoe zorg je er als logistiek bedrijf voor dat je werkt aan de afgesproken 55% reductie in 2030? Met het behalen van de 4e Lean & Green Star ben je al in lijn met de gemaakte Europese doelstellingen. Wat is ervoor nodig om in aanmerking te komen voor deze 4e Lean & Green Star?

Spreker: Dirk van der Lee (Projectmanager bij Lean & Green)

Visie en productontwikkeling | BigMile 

Meer informatie over deze sessie

Visie en productontwikkeling (focussessie met klanten en prospects).

In deze sessie kunnen we al je praktische vragen over BigMile en toekomstige ontwikkelingen van het platform met je delen. Deze break-out sessie geeft je meer inzicht in data-analysetool BigMile. De experts van BigMile delen hun kennis over de mogelijkheden van het platform en geven antwoord op eventuele vragen die gesteld zullen worden.

 


Break-out sessies 14.30 – 15.30 uur

Nut en noodzaak Carbon Footprinting en inzicht in data-analyses | BigMile

Meer informatie over deze sessie

Hoe integreer je jouw CO2 footprint via BigMile in je operationele rapportages en waar moet je zoal op letten? Leer aan de hand van een praktijkcase van een van de klanten van BigMile, AB Texel Group, hoe je met behulp van BigMile een wekelijks rapportage van je CO2 kunt realiseren.

Spreker: Bram van de Sande (Business Controller AB Texel Group)

Moderator: Jan Pronk (Managing Director BigMile B.V.)

Modal Shift: de Twente Corridor | Joint Corridors Off-Road

Meer informatie over deze sessie

De Twente Corridor: Samen bouwen verladers en CTT aan een betrouwbare hoogfrequente transportverbinding over water tussen Rotterdam en Twente.

Hoe meer verladers en logistieke dienstverleners aansluiten, des te robuuster en duurzamer deze verbinding. En dat is niet alles. Door een nauwe samenwerking met de Universiteit van Twente en de Offroad Runners van Hogeschool Windesheim krijgen verladers en vervoerders ook zicht op de aanzienlijke CO2 reductie die zij realiseren door gebruik te maken van deze Joint Corridor.

Regionale transportsamenwerking naast de weg heeft geleid tot een succesvolle en meer duurzame transportroute via de binnenvaart. De initiatiefnemers van deze Twente Corridor zijn Koninklijke Grolsch, Bolk, CTT, Kees Smit en facilitators Havenbedrijf Port of Twente, Logistic Association Port of Twente, Provincie Overijssel ondersteunt door Joint Corridor Off- Road Overijssel en i.s.m. het landelijke programma Joint Corridor Off-Road van de Topsector Logistiek.

Moderator: Miranda Volker

Betere afspraken tussen verladers en vervoerders | Lean & Green

Meer informatie over deze sessie

Welke kansen liggen er in deze krappe markt als het gaat om het verbeteren van de samenwerking tussen verlader en vervoerder? Kunnen de eisen die verladers stellen en de insteek van het de samenwerking met verlader leiden tot aanpassingen in afspraken? Hoe zit dat met levertijden, de werkdruk die chauffeurs voelen, transport optimalisatie en inkoopafspraken? Tijdens een actieve paneldiscussie met verladers, retailers en vervoerders gaan we in gesprek over het realiseren van goede samenwerkingen en worden er enkele praktijkvoorbeelden gegeven.

Sprekers: Henk van der Wal (CEO bij Van der Wal), Mischa van den Berg (Operational freight management bij Refresco), Patrick van Vugt (Manager transport bij PLUS Retail) en Susanne Dirksen (Sales Manager bij Schavemaker).

De toegevoegde waarde van duurzaamheidsrapportages | Alfa Accountants

Meer informatie over deze sessie

Wat zijn ESG-rapportages en duurzaamheidsmaatregelen en wat heb je er als transporteur aan? Duurzaamheidsontwikkelingen, veranderingen van wetgeving en klantwensen gaan snel. Het is daarom slim om hiervan op de hoogte te blijven. Dit geldt zowel voor de maatregelen die er doorgevoerd kunnen (en soms moeten) worden, als voor verslaglegging en rapportage van de resultaten hiervan. Hoe zorg je voor een toekomstbestendig bedrijf en letten op de kosten? Tijdens deze sessie hopen we je te enthousiasmeren over de kansen die verduurzaming van jouw bedrijf en de rapportage daarvan kunnen bieden. Laat je bovendien inspireren door concrete praktijkvoorbeelden, tips en ideeën waarmee je morgen zelf al van start kunt gaan.

Sprekers: Arthur Zantinge (Adviseur duurzaamheid bij Alfa Accountants en Adviseurs), Carol de Wit (Sectormanager Transport & Logistiek bij Alfa Accountants en Adviseurs) en Patrick de Veer, (Oprichter – Executive Director bij Greenaumatic).

Moderator: Eline de Vries (Oprichter/eigenaar van Itsmydrive)

Mini Fast Lane Introsessie | Lean & Green en BigMile

Meer informatie over deze sessie

Deze mini Lean & Green introductie sessie – in samenwerking met BigMile- is geschikt voor logistieke bedrijven die graag op hun bedrijfskosten willen besparen én tegelijkertijd de CO2-uitstoot willen reduceren. Ben jij een logistiek manager, planner (data-analyst), duurzaamheidsmanager (of CSR) of financieel manager en heb je interesse in het CO2 reductieprogramma, maar weet je niet zo goed wat je ervan kunt verwachten? Maak op een laagdrempelige manier kennis met Lean & Green en neem deel aan deze mini ‘Fast Lane Sessie’.

Elektrische trucks (BEV) in de praktijk | Lean & Green

Meer informatie over deze sessie

Tijdens deze sessie lichten we ons op de mogelijkheden van het gebruik van elektrische trucks (BEV) voor wegtransport. Hierbij laten we een aantal deelnemers aan het woord en vertellen ze over hun ervaringen. Aan het einde van de sessie is er de mogelijkheid om vragen te stellen.

Let op: een aantal sessies zijn helaas niet rolstoel toegankelijk. Neem contact met ons op voor informatie over welke sessies wel rolstoel toegankelijk zijn via leanandgreen@connekt.nl.


Onze Partners

De Lean & Green Summit wordt mede mogelijk gemaakt door:

En dit zijn onze inhoudelijke partners:

Lean & Green Summit inhoudelijke partners