Is jouw volgende Lean & Green Star al binnen óf binnen handbereik?

 

Het is nu voor alle Lean & Green deelnemers mogelijk om zelf te berekenen of de 1e, 2e, of 3e Lean & Green Star behaald is. We leggen je graag uit hoe dat werkt en welke data je hiervoor nodig hebt. In dit artikel vertelden we eerder al over de nieuwe Mijn Lean & Green omgeving en het nieuwe monitoren, dat is precies de plek waar je deze berekening kunt maken.

Hoe werkt dat?

Met de nieuwe monitoringstool van Lean & Green kun je nauwkeurig jouw CO2 prestatie meten van het afgelopen jaar, maar ook van de jaren daarvoor. Als je dit voor meerdere jaren in kaart hebt gebracht, zie je in één duidelijk overzicht wat je CO2 prestatie per jaar is geweest. Op die manier kun je dus ook zien wat het verschil is tussen die jaren én of je voldoende reductie hebt behaald om in aanmerking te komen voor de volgende Lean & Green Star! 

De reductiedoelstellingen van de Lean & Green Stars zijn als volgt:

 • 1e Lean & Green Star: minimaal 20% in maximaal 5 jaar tijd;
 • 2e Lean & Green Star: minimaal 10% in maximaal 3 jaar tijd;
 • 3e Lean & Green Star: minimaal 5% in maximaal 2 jaar tijd;
 • 4e Lean & Green Star: 55% totale reductie uiterlijk in 2030.

 

Wat heb je hiervoor nodig?

Om dit zelf te kunnen berekenen, heb je een aantal zaken nodig op het gebied van data en brandstof. Hieronder een overzicht: 

 1. Toegang tot jouw Mijn Lean & Green omgeving. Heb je die nog niet? Vraag die dan direct aan bij de projectmanagers van Lean & Green (Minne of Jan), via deze link! 
 2. Data over je vervoerde lading. Dit mag op jaartotalen. Dus bijvoorbeeld; hoeveel pallets heb ik in het afgelopen jaar vervoerd (of laten vervoeren)? 
 3. Data over je verbruikte brandstof. Dit mag ook op jaartotalen. Dus bijvoorbeeld; hoeveel liter diesel heb ik in het afgelopen jaar verbruikt? 
 4. Jaarverbruik van je eventuele warehouse of logistieke locaties. Bijvoorbeeld; hoeveel kWh stroom heb ik in het afgelopen jaar verbruikt? Deze gegevens zijn vaak op te vragen bij je energieleverancier. 

Natuurlijk zijn deze gegevens bij elk bedrijf op een andere manier beschikbaar. De projectmanagers van Lean & Green helpen je heel graag bij het in kaart brengen van de benodigde data en hoe je dit kunt verzamelen, ook als je een verlader bent zonder eigen wielen of als je gebruik maakt van charters. In alle gevallen kun je een berekening van je recente CO2 prestatie maken en erachter komen of je volgende Lean & Green Star al binnen handbereik is.

 

Wat kan ik hier nog meer mee?

 • Je krijgt inzicht in je meest recente CO2-prestatie;  
 • Je weet hiermee het effect van je getroffen maatregelen;  
 • Het bevordert de voorbereiding op de komende wet- en regelgeving zoals de CSRD 
 • Je kunt je klanten transparant informeren over je CO2 prestatie;  

 

Waar kan ik mijn vragen stellen?

Voor eventuele vragen kun je terecht bij de projectmanagers van Lean & Green. Minne en Jan helpen je  graag verder. Je kunt altijd een mail sturen, maar ook direct een afspraak met ze inplannen. Zien we jou binnenkort bij de uitreiking van de volgende Lean & Green Star?