Sprong naar Tweede Star door Wezenberg Transport

In een tijd waarin we allemaal nog evenementen konden organiseren was Wezenberg Transport aanwezig op de Lean & Green Summit van 2019. Wezenberg was al langer deelnemer, maar was door omstandigheden nooit toegekomen tot het aantonen van de benodigde reductie. Dankzij de vernieuwingen in het Lean & Green programma kon het bedrijf aantonen inmiddels al het niveau van de Tweede Star te hebben behaald. In dit artikel delen wij hun verhaal.

Het in kaart brengen van de CO2-footprint 

Het verminderen van je CO2-uitstoot begint bij meten en een goede start daarin is het halve werk. Voor Wezenberg Transport was het daarom zaak eerst hun data te verbeteren. Het bedrijf had veel data beschikbaar, maar dit moest nog aangevuld worden. Zo kwamen ze erachter dat een deel van hun retour stroom nog niet volledig digitaal was en hebben ze deze gedigitaliseerd om het plaatje compleet te maken. 

Wezenberg en hun 2e Lean & Green StarZuinigere wagens, hogere beladingsgraad 

De organisatie heeft ontzettend veel aangepakt. Van hun locaties en warehousing tot voertuigen, chauffeurstrainingen en actieve samenwerking met verschillende partners. Dat begon uiteraard bij het in gebruik nemen van zuinigere wagens. Elke twee jaar vervangen ze hun wagens naar de meest recente, zuinige varianten. Zo zijn ze overgegaan op Euro6 wagens en inmiddels is hun gehele wagenpark Euro6, wat ze al een redelijke CO2-reductie heeft opgeleverd. En door de inzet van LZV voertuigen hebben ervoor gezorgd dat het bedrijf meer lading met één voertuig kan vervoeren, wat ze zowel in uitstoot als kosten help besparen. Als aanvulling daarop zijn ze zich ook gaan bezighouden met het nieuwe rijden. Door middel van effectieve chauffeurstrainingen besparen ze in brandstofverbruik en CO2. 

Lege retourstromen vermijden en ritten verdelen 

Door middel van samenwerking kun je jouw transportstromen minimaliseren en lege ritten voorkomen. Wezenberg heeft dan ook hun retourstromen binnen en buiten Nederland geoptimaliseerd om zo lege retourritten te voorkomen. Zo wordt op de ene locatie aanrij kilometers vermeden en de ander worden ritten beter verdeeld. Door middel van crossdocking voorkomt het bedrijf ze dat met meerdere vrachtwagens naar één winkel moeten rijden. Allemaal initiatieven die een bijdrage hebben geleverd aan de sprong naar hun Tweede Lean & Green Star. 

Met een verhuizing naar een efficiënter pand en het verduurzamen van hun andere locaties hebben ze het totaalplaatje compleet gemaakt. Felicitaties aan Wezenberg voor hun prachtige prestatie die ze bovendien tijdens hun 75 jarige bestaan (2020) hebben mogen behalen. We kijken ernaar uit wat dit ambitieuze bedrijf nog meer voor ons in petto heeft als het gaat om het gaat om de verduurzaming van hun organisatie. 

Ook jouw duurzame stappen in kaart brengen? 

Ben jij ook bezig met het verduurzamen van jouw organisatie en wil jij graag ook erkenning voor deze waardevolle initiatieven? We gaan graag met je in gesprek over waar jij staat en hoe we je kunnen helpen jouw CO2-reductie in kaart te brengen. Neem gerust deel aan een van een ‘FastLane’ introductiesessies om te zien wat wij voor jou kunnen betekenen.