Top 100 Logistiek Dienstverleners 2021: digitalisering & ketenoptimalisatie

Op 10 juni werd tijdens een online summit, georganiseerd door Logistiek.nl en Buck Consultancy International, de nieuwe lijst met Top 100 Logistiek Dienstverleners vrijgegeven. Er zijn aardig wat veranderingen op de lijst, waarschijnlijk vanwege de coronacrisis waar veel bedrijven de gevolgen van hebben ervaren. Toch hebben een tiental nieuwe binnenkomers een plek op de lijst weten te bemachtigen. En de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2021 bevat dan ook maar liefst 61 Lean & Green deelnemers. 

Bedrijven uit de Top 100 Logistiek Dienstverleners kiezen er steeds vaker voor zich in de volledige breedte te ontwikkelen. Alle aspecten van de organisatie worden meegenomen, van digitalisering en duurzaamheid tot verbetering van interne processen en carrièremogelijkheden van medewerkers. Investeren in je bedrijf is nog nooit zo waardevol geweest als nu. En logistieke bedrijven plukken daar dan ook hun vruchten van. Het maakt ze wendbaarder en veerkrachtiger in onzekere tijden. 

Optimalisatie binnen de keten 

Lean & Green deelnemer Schotpoort Logistics aan het woordBlijft duurzaamheid daar een prominente rol in spelen? Jazeker. De komende jaren is het van belang ketens nog efficiënter te maken. Niet alleen vanwege de druk van buitenaf door wet- en regelgeving, maar ook vanwege het hoge verantwoordelijkheidsgevoel wat bedrijven en klanten hebben. “Maar innovaties zijn kostbaar.” -aldus Bart Banning (Sector Banker Transport en Logistiek bij ABN AMRO). Bedrijven moeten durven en willen investeren. Het optimaliseren van de keten moet wat hem betreft financieel haalbaar gemaakt worden. Alleen zo kan de duurzame transitie sneller behaald worden. 

Lean & Green deelnemer Schotpoort Logistics komt aan bod. Het bedrijf is namelijk een aantal plekken naar boven opgeschoven op de lijst. Ze hebben de focus gelegd op ketenregie. Hun systemen zijn zo ingericht dat ze precies weten wat ze aan het doen zijn. “Onze IT is zo sterk dat we niet meer naar gisteren kijken, maar al naar morgen.” – aldus Fred Schotpoort (Managing Director bij Schotpoort Logistics). Het digitaliseren en optimaliseren van hun planning helpt leegrijden terug te dringen. Het heeft ze de 1e Lean & Green Star opgeleverd, iets waar ze zeker trots op zijn. Sterker nog, ze maken al stappen naar een volgende Star.

 

| “Het helpt je CO2 prestaties aan een bepaalde normering op te hangen.” |

 

Het belang van Lean & Green 

Tijdens het thema Duurzame Logistiek gaat het gesprek over wat logistiek dienstverleners doen op het gebied van duurzaamheid. En daar gebeurt veel. “Door Covid zijn bedrijven meer gaan nadenken over wat ze echt belangrijk vinden.” -weet Alex Matatula (Head of Community bij Lean & Green NL – Connekt) te vertellen. En duurzaamheid blijkt daar zeker onderdeel van. Het afgelopen jaar heeft Lean & Green al honderden bedrijven mogen informeren over het programma en zijn ze actief in 14 landen. Bedrijven staan ervoor open het verschil te maken en haken daarom graag aan bij het CO2-reductieprogramma. 

Lean & Green tijdens de Top 100 Logistiek Dienstverleners summitMischa van den Berg (Operational freight management bij Refresco) geeft aan hoe ze acht jaar geleden zijn begonnen met Lean & Green in Nederland (nu 2e Star) en nu uitgegroeid zijn naar een 1e Star-status op Europees niveau. “Via de community kun je elkaar opzoeken en met andere deelnemers van gedachte wisselen in hoe je verder kunt verduurzamen.” – aldus Van den Berg. “Het helpt bovendien je prestaties aan een bepaalde normering op te hangen.” – vult hij aan. 

CO2-prestatie en samenwerking 

Rianne Bisseling (Specialist Business Intelligence & Support bij Mainfreight) hebben ze duurzaamheid als belangrijke pilaar in de bedrijfsvoering. “De CO2-meting en -reductie is een belangrijke stap die we daarin konden maken.” -licht ze toe. Daar zetten ze zich dan ook actief voor in. Met goed resultaat, want ze zijn de trotse eigenaar van een 3e Lean & Green Star. Het bedrijf kijkt naar de mogelijkheden die er zijn en neemt deel aan verschillende innovatieve projecten die helpen het energieverbruik te verminderen. Ze staan dit jaar op nummer 11 van de Top 100 Logistiek Dienstverleners. 

Met het meten van je CO2-uitstoot en de potentiële reductie kun je het gesprek aangaan met jouw partners om samen een verdere verduurzamingsslag te maken. Het inzicht in je CO2-prestatie biedt het programma aan via hun samenwerkingspartner BigMile. “Het gaat niet alleen om kostenbesparing, maar juist om waarde toevoegen.” – aldus Van den Berg. Welke waarde kun je toevoegen in je keten om het verder te optimaliseren? Dat gaat wat Van den Berg betreft hand in hand. Veel transportbedrijven zijn nu op veel vlakken bezig. Het gaat verder dan alleen de inzet van duurzame brandstoffen of een ecocombi. “De kracht zit ‘em in samenwerking.” -vertelt Van den Berg. 

Lean & Green introductieSta jij in 2022 in de Top 100 Logistiek Dienstverleners? 

De bedrijven die in de Top 100 Logistiek Dienstverleners 2021 voorkomen laten zien dat je verschillende wegen moet bewandelden om daar te komen. Organisatiebreed innoveren en duurzaamheid onderdeel maken van de strategie en bedrijfsvoering: het maakt je bedrijf lange termijn bestand tegen veranderingen in de markt. Ben je benieuwd hoe Lean & Green jou kan helpen bij het behalen van jouw duurzame doelstellingen? Neem dan deel aan één van onze ‘Fast Lane’ introductiesessies voor meer informatie over ons programma. Bekijk de beschikbare sessies en schrijf je direct in.